Dossier bij praktijktafel 'Dikke vrienden bis'

item_left

item_right

Dossier bij praktijktafel 'Dikke vrienden bis'

Dossier

Demos haakte zijn karretje voor de tweede maal aan bij de provinciale bijeenkomst van VVJ in West-Vlaanderen. Met een praktijktafel op donderdag 21 mei in Poperinge. We gingen in gesprek over de samenwerking OCMW en jeugddiensten. We deden vooral een warme oproep naar medewerkers uit OCMW's om zich in te schrijven voor deze praktijktafel. Collega's uit het jeugdwerk zijn razend benieuwd om jullie te ontmoeten.

Stap voor stap groeien OCMW’s en gemeentelijke diensten dichter naar elkaar. Dat is een stap vooruit en geldt ook voor de samenwerking tussen het OCMW en de gemeentelijke jeugddienst. Voorbeelden uit de praktijk tonen deze kleine stappen aan: het OCMW doet een financiële tussenkomst voor deelname aan het jeugdwerkaanbod, jeugddiensten informeren OCMW’s over het aanbod om gezinnen toe te leiden, lokale netwerken vrijetijdsparticipatie zijn broedplaatsen om acties af te stemmen of nieuwe initiatieven op te zetten.

En toch… 

Toch liggen er nog kansen om de samenwerking tussen OCMW en jeugddienst verder te versterken en verdiepen. Door een gezamenlijke visie te ontwikkelen, door meer structureel samen te werken, door een gedeeld netwerk uit te bouwen en door verbinding te creëren tussen jeugdwerk en gezinnen in armoede, kunnen jeugddienst en OCMW de motor worden van een sociaal gedreven lokaal vrijetijdsbeleid.

Een praktijktafel stelt de verhalen uit de praktijk als vertrekpunt om de dialoog met elkaar aan te gaan. Kennis en ervaring delen staan centraal. Als opwarmertjegeven we een kader mee rond het thema.

Inge Van de Walle schetste vanuit zijn perspectief de mogelijkheden én de uitdagingen voor een sterkere samenwerking tussen jeugddienst en OCMW. We gebruikten hiervoor de presentatie van Henk Keygnaert van VVSG, inleider op de eerste Dikke vrienden. Download onderaan de pagina de inleiding.

Daarna gingen we in op de praktijk. Karen Van den Bossche, coördinator Kansen voor Kinderen uit Oostende legde ons stap voor stap uit hoe men in Oostende de kinderarmoede wil pakken. Karen is bovendien coördinator van het netwerk kinderarmoede en kon je ook veel vertellen over de samenwerking tussen OCMW en jeugddienst in Oostende. Download onderaan de pagina haar presentatie.

In deel twee namen we de praktijkverhalen vanuit de verschillende deelnemers onder de loep. Ook hierover is een kort verslag beschikbaar.