Dossier P-Kaffee 'Over sport en participatie'

item_left

item_right

Dossier P-Kaffee 'Over sport en participatie'

Dossier

Op woensdag 27 maart 2019 organiseerde Demos een infomoment over de Vlaamse projectoproep 'participatieprojecten kansengroepen'. Dit is het verslag van deze bijeenkomst. 

Na een welkomstwoord van Dieter Truyen van Brussels Brazilian Jiu Jitsu Academy schetste onze Demos-collega Kris De Visscher de krijtlijnen waarbinnen je deze oproep kan begrijpen. Ook gaf hij belangrijke aandachtspunten mee die van pas komen als je zelf aan een project wil schrijven. Je vindt zijn presentatie onderaan in de bijlage.

Daarna lieten we drie goedgekeurde participatieprojecten aan het woord. De trekkers van deze projecten vertelden hoe ze te werk gingen en wat ze eruit leerden (zie bijlages). 

  • Buffalo Dance Academy. De KAA Gent Foundation werkt een sociaal-emancipatorisch dansproject uit waarbij kinderen en jongeren uit de wijk Nieuw Gent worden samengebracht rond dans, muziek en buurtgericht engagement. De jongeren die uit het project stromen, nemen geleidelijk aan de begeleiding op zich.​
  • Aspirant-initiator atletiek: een syllabus op maat. Beerschot Atletiek is een bloeiende club gevestigd in de multiculturele wijk Het Kiel in Antwerpen. De club ging op zoek naar manieren om potentiële trainers uit de buurt meer te betrekken op de vereniging. Omdat het bestaande opleidingsaanbod niet toegankelijk genoeg was, ontwikkelde de club een aangepaste cursus en syllabus waarbij maatwerk centraal stond.
  • Van sportzaal en trapbak naar leeskeet (en keutermuur). Vitamine B4 voor Nekkerpoel is een netwerk- en burgerinitiatief in de Mechelse multiculturele wijk Nekkerspoel. Met de Brede School St-Pieter als uitvalsbasis is er een aanbod van naschoolse sport- en beweeginitiatieven. Dit project verbindt buurtbewoners en verschillende organisaties in de wijk. Er werd een nieuwe ontmoetingsruimte geopend en er worden linken gelegd naar cultuur-, jeugdwerk- en sportorganisaties uit de buurt. 

Wil je individuele feedback op je projectvoorstel? Neem gerust contact op met ons: info [at] demos.be of pieter.smets [at] demos.be