Assenede (Oost-Vlaanderen)

item_left

lokaal netwerk Assenede

item_right

Assenede (Oost-Vlaanderen)

Lokaal Netwerk

Het lokaal netwerk Assenede is tot stand gekomen n.a.v. deelname aan een verdiepingstraject omtrent vrijetijdsparticipatie (Grondrechtenboom Meetjesland). Vrij vroeg in dit traject zijn welzijnsschakel Groot-Assenede en het OCMW waardevolle partners gebleken. Samen met de beleidsmakers (gemeente en het OCMW) en via de welzijnsschakel krijgen de personen in armoede een stem in het vrijetijdsbeleid in het algemeen en in deze afsprakennota in het bijzonder.

Periode eerste afsprakennota: 2014-2019
Trekkingsrecht: 2 051 euro

Partners:  Het gemeentebestuur Assenede: dienst Vrije Tijd, het OCMW en de welzijnsschakel Groot-Assenede.

Missie en visie: De doelgroep blijft momenteel beperkt tot de personen die ondersteund worden door het OCMW en de welzijnsschakel. De gemeente is er zich van bewust van het bestaan van verdoken armoede en willen in de toekomst concrete acties ontwikkelen om deze groep te bereiken. Assenede wil geen nieuw vrijetijdsaanbod creëren, maar wil verder inzetten op het reeds bestaande aanbod.  De samenwerking tussen de verschillende partners van het netwerk impliceert de aandacht voor zowel groeps- als individuele participatie. Dit traject is gericht op een inclusieve aanpak en een aangepaste manier van werken die verankerd is in het vrijetijdsaanbod in Assenede.   

Doelstellingen:

  • De welzijnsschakel bezorgt de aanbieders tips & trics om het aanbod toegankelijker te maken voor personen in armoede.
  • De personen in armoede zijn op de hoogte van het aanbod, via mond aan mondreclame, flyers, affiches,...
  • De aanbieders staan stil bij hun aanbod en passen hun manier van werken aan om de participatie van personen in armoede te vergroten.
  • Een regeling die de reductie die aanbieders geven aan personen in armoede compenseert.

Omgevingsanalyse: Assenede is een kleine, landelijke gemeente, gelegen in het noorden van het Meetjesland, tussen Eeklo en Gent, aan de grens met Nederland. De gemeente telt ongeveer 14 000 inwoners, waaronder 2,3% vreemdelingen. Assenede is een dunbevolkt landbouwgebied, met hoofdzakelijk een woonfunctie. Het werkloosheidspercentage ligt op ongeveer 2,5%. De vestiging van fabriek ECA zorgt voor heel wat tewerkstelling. Aan de andere kant zijn er veel mensen tewerkgesteld in de Gentse kanaalzone. Tenslotte zorgt een Woon- en Zorgcentrum voor een grote vertegenwoordiging van zorgbehoevenden senioren.

Overlegmomenten: Gezien de kleinschaligheid van het lokaal netwerk zitten de drie partners in de kerngroep, die minstens driemaal per jaar samenkomt of naargelang de noodwendigheid. Deze overlegmomenten zijn gericht op een tussentijds evaluatie, ervaringsuitwisseling en het elkaar stimuleren om blijvend verder te werken en te denken over de participatie van personen in armoede.

Acties:

  • Aanmaken flyers en affiches, alsook van een brochure met tips en trucs, samen met een voorstelling.
  • A.d.h.v. de brochure die Welzijnsschakel opmaakt voor de aanbieders wordt het gemeentelijk vrijetijdsaanbod geëvalueerd.
  • Opmaken van een fiche met aanwezige drempels en mogelijke verbeteringen.
  • Een reglement uitwerken, waarin beschreven staat hoe de compensatie voor de reductie die de aanbieders geven zal worden toegekend.

Contactpersoon: Marlies Goethals cultuur [at] assenede.be