Demos is een team nomadische kenniswerkers. We volgen maatschappelijke ontwikkelingen die de cultuur-, jeugdwerk- en sportsector vormgeven en werken aan gelijkheid en participatie. We staan voor cultuur, jeugdwerk en sport die aansturen op maatschappelijke veranderingen en bouwen aan een meer open, inclusieve en democratische samenleving.
Boom (Antwerpen)
item_left
item_right
Boom (Antwerpen)
Door de gemeentelijke diensten en het OCMW werden volgende werkingsgebieden naar voren geschoven: financiële tussenkomsten en flankerende maatregelen, communicatie en toeleiding, aanpassing van het aanbod en vindplaatsgericht werken. De sociale organisaties vulden dit lijstje aan met de vraag om subsidies voor groepsgerichte activiteiten en zien een rol voor het Lokaal Netwerk om de communicatie en toeleiding te verbeteren en initiatieven van de diverse verenigingen op elkaar af te stemmen. Sociaal contact door o.a. gezinsgebonden en wijkgebonden activiteiten zijn voor hen van groot belang.
- Periode eerste afsprakennota: 2013-2013
- Periode tweede afsprakennota: 2014-2019
- Trekkingsrecht: 5013,54 euro
Partners: OCMW,Gemeente (preventiedienst, cultuurdienst, jeugddienst, sportdienst, dienst diversiteit), Welzijnsschakel Boom, Rijweg vereniging voor actieve natuurbeleving, Centrum Basiseducatie Open School, Dagcentrum De Touter, Recreas
Doelstellingen
- ondersteuning van verenigingen en organisaties
- behouden van bestaande initiatieven
- opzetten van nieuwe initiatieven
- financiële tussenkomsten aan mensen in armoede
- flankerende maatregelen om het aanbod toegankelijker te maken
- communicatie en toeleiding
lokaal netwerk
Het netwerk werd reeds in 2009 opgericht. Vanuit het OCMW wordt jaarlijks een omgevingsanalyse opgesteld. Daarnaast werd het lokaal netwerk ook bevraagd met betrekking tot de huidige situatie in het kader van culturele en maatschappelijke ontplooiing van de doelgroep. Het netwerk komt ongeveer om de twee maanden bij elkaar. Op de vergaderingen van het netwerk wordt zowel het aanbod van de organisaties, diensten en verenigingen besproken als de gezamenlijke acties die op poten gezet worden.
Participatiedrempels
Voor deze doelgroep zijn mogelijke knelpunten voor participatie aan het vrijetijdsaanbod het gebrek aan planning, drempelvrees, onwetendheid, taalproblemen, het gebrek aan kinderopvang en het prioritair bezig zijn met overleven. Dit maakt onder andere dat ze zich in eerste instantie wel engageren, maar nadien afhaken. Bij subgroepen spelen bovendien nog andere motieven mee. Schoolverlaters gaan vaak voornamelijk om met mensen met gelijkaardige problemen en sluiten zich zo meer af van de maatschappij. De informatie over het aanbod bereikt hen vaak niet omdat ze de school verlaten hebben. Bij alleenstaanden met kinderen is de financiële drempel vaak een groot probleem. Ouderen en alleenstaanden zijn vaak eenzaam, mede door hun beperkte mobiliteit. Laagbegaafden vinden dan weer vaak hun weg niet in het aanbod.
Voor 2014 werden volgende acties vooropgesteld:
- "Plezier in het park": spel-, sport- en wandelnamiddag
- "Sociale wandeling": wandeling langs verschillende sociale organisaties en diensten
- "Marina": filmvoorstelling naar aanleiding van de werelddag verzet tegen extreme armoede
De ideeën voor de acties worden aangebracht door de organisaties en verenigingen.
Contactpersoon: Lize Van Dijck, coördinator lokaal sociaal beleid OCMW Boom lize.vandijck [at] ocmwboom.be