Dilsen-Stokkem (Limburg)

item_left

Lokaal netwerk Dilsen-Stokkem

item_right

Dilsen-Stokkem (Limburg)

Lokaal Netwerk

Dilsen-Stokkem zet in op het bevorderen van de deelname aan het vrijetijdsaanbod, met bijzondere aandacht voor gezinnen met verhoogd risico op kinderarmoede. Ook de scholen staan in contact met gezinnen (bv. gezinnen getroffen door bedrijfssluiting) in armoede en leiden hen toe naar de stedelijke vrijetijdsdiensten.

Periode eerste afsprakennota: 2009-2013
Periode tweede afsprakennota: 2014-2019
Trekkingsrecht: 3827 euro

 

Partners: de vrijetijdsdiensten van het stadsbestuur Dilsen-Stokkem: jeugd, cultuur, sport, welzijn, bib, schoolopbouwwerk, integratie, buurtwerk en kinderopvang, het OCMW en een vertegenwoordiger van ¨De Koepel¨: dit is de overkoepelende adviesraad waarin alle sectoren vertegenwoordigd zijn(jeugd, sport, cultuur, welzijn, bib en milieu). Andere partners zijn: RIMO Limburg (samenlevingsopbouw), St. Vincenttius en partnerschap met het Huis van het Kind (welzijn).

Missie en visie: Dilsen-Stokkem wilt mensen in armoede via smaakmakers laten kennismaken met het vrijetijdsaanbod en hen mogelijk toeleiden naar dit aanbod. Ze willen de aanbieders handvatten aanreiken om te werken aan een toegankelijk aanbod voor mensen in armoede.  De stad en het OCMW streeft ernaar om, in functie van de draagkracht van de stedelijke organisatie, SAMEN met de stakeholders een integraal beleid te voeren ter bevordering van het welzijn van alle inwoners.

Doelstellingen:

  • Het creëren van mogelijkheden voor een kwalitatief en toegankelijk vrijetijdsaanbod en aandacht hebben voor jeugdcultuur.
  • Inspelen op de maatschappelijke tendensen en ontwikkelingen, uitdagingen en problemen.
  • Streven naar een kwalitatief welzijnsaanbod.

Omgevingsanalyse: Dilsen-Stokkem is een klein landelijke gemeenten, naast de mijngemeente Maasmechelen en telt 19 947 inwonders waarvan 19,7% jonger is dan 18 jaar en 21,6% behoort tot de 60-plussers. De gemeente telt ruim 10% kinderen in kansarme gezinnen. Er zijn 4 impulswijken waar het stadsbestuur buurtopbouwwerk organiseert, in een samenwerking met RIMO Limbrug. De werkloosheidsgraad bedraagt 8,7% en 9,2% van de bevolking woont in een sociale huisvesting. Heel wat gezinnen zijn getroffen door bedrijfssluiting (Ford,…)
 

Acties:

  • Financiële drempel verlagen door tussenkomst UIT-bonnen en via cultuurcheques
  • Gerichte communicatie via buurtkrant Vertel `t Verder, flyers
  • Vorming vrijwilligers Buurtwerk en stedelijke vrijetijdsdiensten
  • Coaching vrijwilligers huiswerkbegeleiding ¨Boekentas¨ en vrijwilligers
  • Begeleiding fietslessen voor vrouwen
  • Organisatie fietslessen en ouderenbezoekersteam

Contactpersoon: Katleen Jacobs Katleen.jacobs [at] dilsen-stokkem.be