Kortrijk (West-Vlaanderen)

item_left

item_right

Kortrijk (West-Vlaanderen)

Lokaal Netwerk

Het lokaal netwerk in Kortrijk ziet deelname aan vrije tijd als een belangrijke hefboom voor ‘empowerment’ en maatschappelijke integratie van maatschappelijk kwetsbare mensen. Hiermee sluit het lokaal netwerk aan bij het Plan Nieuw Kortrijk 2014-2019, het Plan armoedebestrijding (zie bijlage 6) en het diversiteitsplan die integraal deel uitmaken van de strategische meerjarenplanning.

Eerste periode afsprakennota: 2009-2013
Tweede periode afsprakennota: 2014-2019
Trekkingsrecht:

Partners: OCMW Kortrijk (Directie Welzijn), Stad Kortrijk (Directie Mens en Samenleving), A'kzie (vereniging waar armen het woord nemen)

Missie en visie: Toegang tot vrije tijd en cultuur is een grondrecht voor iedereen, ook voor mensen in armoede. Dit betekent dat mensen in armoede kunnen kiezen wat ze doen, zonder beperking of voorwaarden en aan een redelijke prijs net zoals mensen die niet in armoede leven.

Doelstellingen: Strategische doelstellingen en actieplan 2014-2019
Naar analogie met de strategische meerjarenplanning van stad en OCMW bepaalt het lokaal netwerk Kortrijk op basis van het voorafgaand participatieproces 3 strategische doelstellingen. Hieraan koppelen ze telkens actieplannen en acties met bijhorend budget.

Doelstelling 1
Mensen in armoede participeren in Kortrijk en de regio aan een ruim vrijetijdsaanbod naar eigen keuze en tegen een duidelijk en algemeen aanvaard kansentarief.

Doelstelling 2
Kinderen en jongeren in een kwetsbare maatschappelijke situatie kunnen via laagdrempelige initiatieven kennis maken met diverse vormen van vrijetijdsbesteding en hun talenten ontdekken en ontwikkelen.

Doelstelling 3
Surplus is een expertisepool voor vrijetijdsparticipatie van mensen in armoede zowel voor de leden van het lokale netwerk, het lokale en regionale vrijetijdsbeleid als hogere overheden en steunpunten.

Overlegmomenten: De vorige afsprakennota werd permanent geëvalueerd in de stuurgroep, de kleine werkgroep en het lokaal netwerk Surplus. Bijsturingen betreffende besteding van middelen, ontwikkelen van acties en projecten en afbakening van het doelpubliek worden telkens op elk niveau besproken. Op die manier creëert Kortrijk een stevig lokaal draagvlak met een sterke betrokkenheid van de diverse partners.

Stuurgroep lokaal netwerk: OCMW Kortrijk (Directie Welzijn), Stad Kortrijk (Directie Mens en Samenleving), A'kzie (vereniging waar armen het woord nemen)

  • neemt de eindbeslissing over nieuwe afspreken en/of maatregelen
  • streven naar een gelijkwaardige positie en inbreng van de drie trekkers
  • jaaractieplan en de agenda van werkgroep en netwerk

Werkgroep lokaal netwerk: afvaardiging van partners uit het lokaal netwerk Surplus die de dagelijkse werking ervan inhoudelijk opvolgen

  • permanent de vinger aan de pols bij het volledige lokaal netwerk en zet zich in om de werking van het netwerk te optimaliseren
  • signaal- en beleidsfunctie van het lokaal netwerk structureel verder ontwikkelen, niet enkel rond vrije tijd maar ook rond het lokaal sociaal beleid van Kortrijk in het algemeen. De leden werken hiervoor actief samen met, of zijn vertegenwoordigd in diverse bestaande stedelijke overlegstructuren die het lokaal sociaal beleid vormgeven: Stuurgroep Lokaal netwerk Surplus, OCMW Kortrijk – samenlevingsopbouw/buurtwerk, OCMW Kortrijk – sociale dienst, Stad Kortrijk – sport, Stad Kortrijk – jeugd, Stad Kortrijk – onderwijsopbouwwerk, Brede school – afvaardiging, Unie der Zorgelozen – sociaal artistieke organisatie.

Lokaal netwerk Surplus: het lokaal netwerk omvat alle partners die werken rond vrijetijdsparticipatie van mensen in armoede. Dit zijn diverse OCMW-diensten, stedelijke en private vrijetijdsdiensten en organisaties die werken met of voor mensen in armoede. Surplus bereikt een 80-tal organisaties, verenigingen en diensten, die elk op hun eigen manier gebruik maken van de mogelijkheden die het netwerk biedt of die het netwerk inhoudelijk versterken.

Acties:

De middelen die Kortrijk via dit trekkingsrecht krijgt, worden als volgt besteed aan individuele tussenkomsten en aan collectieve acties:

  • Individuele tussenkomsten voor deelname aan sport-, cultuur- en jeugdactiviteiten worden van bij aanvang van de Afsprakennota gelijkgesteld aan de individuele tussenkomsten bij het KB socio-culturele participatie van het OCMW. Mensen met een verhoogde tegemoetkoming (vroegere OMNIO-statuut) betalen 40% van de deelnameprijs, 60% wordt terugbetaald met de middelen van het Participatiedecreet en verloopt via het invullen van een eenvoudig kostenformulier of rechtstreeks via de partners uit het lokaal netwerk die hiervoor een enveloppe kunnen aanvragen.
  • Collectieve acties: een deel van de subsidie wordt besteed aan collectieve acties. Hierbij hanteert Kortrijk drie methodes.

1. Projecten: elke partner binnen het lokaal netwerk kan een projectaanvraag indienen en kan hier maximaal 1.500 € voor krijgen. Deze projecten focussen vooral op samenwerking tussen verschillende organisaties en diensten, bij voorkeur tussen een sociale organisatie en een aanbieder.
2. Groepsaankopen: dit zijn gezamenlijke aankopen van tickets, abonnementen,… voor diverse sociale, culturele en sportieve activiteiten. Deze groepsaankopen worden gecoördineerd door het OCMW, de suggesties komen uit het netwerk zelf.
3. Eenmalige acties zijn acties en evenementen die onvoorzien het lokaal netwerk Surplus doorkruisen.

Contactpersoon: Stijn Van Dierdonck stijn.vandierdonck [at] kortrijk.be