Lokeren (Oost-Vlaanderen)

item_left

item_right

Lokeren (Oost-Vlaanderen)

Lokaal Netwerk

Het netwerk heeft als doel de toegang voor personen in armoede tot de sectoren cultuur, sport en jeugd te verbeteren, door het wegwerken van de financiële drempels. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de inbreng van de participerende organisaties en diensten. Door de invoering van een vrijetijdspas wenst men een uniform kortingssysteem tot stand te brengen. Dit waarborgt een eerlijke verdeling van de middelen over de kansengroepen en geeft eveneens een duidelijker beeld van de besteding ervan.

Periode eerste afsprakennota: -
Periode tweede afsprakennota: 2014-2019
Trekkingsrecht: 10 668 euro

Partners:  Stadsbestuur Lokeren (sport-, jeugd- en integratiedienst, het cultureel centrum en de toeristische dienst), OCMW: het Sociaal Huis en Moazoart vzw (vereniging waar armen het woord nemen).

Doelstellingen: Aan de invoering van een vrijetijdspas is een communicatieplan gekoppeld dat gesuperviseerd wordt door het netwerk. Het bestaan en de voordelen van de pas worden gecommuniceerd door alle leden van het netwerk door gebruik te maken van de affiches en de stedelijke infokrant. Er wordt na verloop van tijd uitbreiding gezocht van het netwerk, zodat er meer private initiatieven kunnen aansluiten.

Omgevingsanalyse: In Lokeren zien we dat er geen groot aanbod is aan vrijetijdsactiviteiten. Het is een stad waar gemiddeld meer dan elders achterstellingsmechanismen zorgen voor kwetsbare doelgroepen. Er zijn in Lokeren veel mensen met een etnisch-culturele achtergrond: het is niet steeds evident om deze mensen bij het vrijetijdsaanbod te betrekken. Er is ook een concentratie BLO-scholen en aan voorzieningen voor mensen met een beperking: voor deze doelgroep is er dan weer een specifieke begeleiding nodig.

Overlegmomenten: Een stuurgroep, bestaande uit een vertegenwoordiger van iedere organisatie en die minimaal per kwartaal bijeenkomt volgt het project op en beslist over situaties die niet voorzien zijn in de afsprakennota. Tevens formuleert het voorstellen tot bijsturing van het project.

Acties:

  • Het OCMW beschikt over middelen die het krijgt toegewezen van het federale participatiefonds: met dit fonds wil men mensen in armoede laten deelnemen aan sport, cultuur en de nieuwe informatie- en communicatietechnologie.
  • Het OCMW koopt bij het cultuurcentrum cultuurcheques aan van €5. Iedere bijstandsgerechtigde krijgt per voorstelling 2 cheques, waar een OCMW-cliënt een voorstelling kan bijwonen. De meerkost wordt gedragen door het cultureel centrum. De verdeling van de kostprijs wordt door de partners verder uitgewerkt.
  • De dienst jeugd organiseert tal van activiteiten voor de jongeren van Lokeren, waarbij de OCMW cliënten een korting krijgen op de deelnameprijs. De verdeling van de kostprijs wordt door de partners verder uitgewerkt.
  • Er is een ruim aanbod voor jongeren en volwassenen op vlak van sportparticipatie, waarbij de OCMW cliënten een korting ontvangen op de deelnameprijs die ten last genomen wordt door het sociaal huis. De verdeling van de kostprijs wordt door de partners verder uitgewerkt.
  • Er zijn in het verleden tal van sociale stadswandelingen georganiseerd die nieuwkomers langs diverse interessante adressen leidt en die werden afgesloten in de Moazoart. In de toekomst wil men vanuit de dienst toerisme bekijken hoe de doelgroep bij andere activiteiten kan worden betrokken.
  • De gemeente wil ten slotte in de toekomst de niet-gemeentelijke organisaties versterken bij het bereiken van bijzondere doelgroepen van het integratiedecreet en men wil hun betrokkenheid vergroten met het oog op gelijke kansen voor alle burgers.
  • Moazoart vzw: deze vereniging waar armen het woord nemen heeft een eigen activiteiten-aanbod en geeft ook invulling aan het sociaal reisbureau 'Rap op Stap', waar mensen in armoede een daguitstap of meerdaagse reis kunnen kiezen uit het aanbod van het steunpunt Vakantieparticipatie.

Contactpersoon: Freddy Apers wzc_lg_soc_diensthoofden [at] ocmw.lokeren.be