Mortsel (Antwerpen)

item_left

item_right

Mortsel (Antwerpen)

Lokaal Netwerk

Vrije tijd voor iedereen stimuleren. Het lokaal netwerk steunt de Mortselse organisaties die actief zijn in het vrijetijdsveld als ze inspanningen doen om ook moeilijker te bereiken en kansarmere groepen te betrekken. Bij het aanbod van de cultuur, jeugd- en sportdienst, maar eveneens bij de activiteiten van het verenigingsleven onderzoeken we waar participatiedrempels voor verschillende doelgroepen liggen.

  • Periode eerste afsprakennota: 2009-2013
  • Periode tweede afsprakennota: 2014-2019
  • Trekkingsrecht: 6689 euro

Partners: Stad Mortsel (cultureel centrum, jeugddienst, sportdienst, bibliotheek, dienst welzijn, dienst onderwijs, integratiedienst), OCMW Mortsel, Psychiatrisch Centrum Sint-Amedeus, VZW De Link (biedt mensen met een psychiatrische problematiek ondersteuning in de samenleving), VZW De Brug (een beschermde werkplaats) VZW Katrinahome en Thuishaven Ritmica (twee voorzieningen voor personen met een beperking), Werkgroep Integratie Migrantenvrouwen Mortsel, Caroline Rottier: is actrice en regisseur van het tweejaarlijks theaterproject met professionele kunstenaars en mensen met een mentale en/of fysieke beperking.

Evaluatie na eerste nota

In de evaluatie wordt vastgesteld dat in Mortsel heel wat wordt ondernomen op het vlak van vrijetijdsparticipatie. Zowel éénmalige en terugkerende projecten als initiatieven met een meer structureel karakter worden gerealiseerd. Ook financieel kan er efficiënter op elkaar worden afgestemd, zodat maximale resultaten kunnen worden gehaald uit beperkte middelen. Niet alleen de interne, maar ook de externe communicatie kan beter. Enkele partners tot de vaststelling dat de individuele participatie meer aandacht moet krijgen. Ook personen die niet aan een netwerk  of vereniging verbonden zijn, moeten meer worden bereikt. Dit impliceert de nood aan een directer contact met de doelgroepen (via een buddysysteem, veldwerkers, enz.). Vanuit de evaluatievergadering binnen het lokaal netwerk komen een reeks aandachtspunten. Dit zijn bijgevolg de accenten die het lokaal netwerk in de komende zes jaar wenst te leggen op het vlak van vrijetijdsparticipatie van mensen in armoede.

Werking lokaal netwerk

Een structureel en tweejaarlijks een evaluatiemoment, nl. in juni 2014, juni 2016 en juni 2018. Naast de vaste bijeenkomsten van het lokaal netwerk, zullen deze evaluaties ervoor zorgen dat de afsprakennota niet alleen in de praktijk wordt omgezet, maar dat ze ook op de realiteit blijft afgestemd. Het lokaal netwerk komt op een regelmatiger basis  samen komen om een betere interne communicatie tussen de partners te garanderen. Het netwerk komt drie keer per jaar samen

Accenten

  • We betrekken nieuwe partners binnen het netwerk, zoals de integratiedienst, de diversiteitsraad, Huis van het Nederlands, welzijnsschakels, e.a.
  • Er wordt blijvend ingezet op participatieve projecten rond cultuur, jeugd en sport waarvan het nut reeds in de afgelopen jaren werd bewezen. 
  • Zowel in functie van de externe communicatie als met het oog op meer individuele participatie bekijken wat het onderwijsveld voor het lokaal netwerk kan betekenen.
  • Aandacht voor doelgroepen: Hiervoor wordt binnen het OCMW een “Vereniging waar armen het woord nemen” opgericht. Ouderen  meer op de agenda. Intergenerationeel werken (grootouders en kleinkinderen) kan een bruikbare methode zijn om een hogere participatie van ouderen te bereiken. De jeugddienst en het OCMW zullen hiervoor de nodige input en ondersteuning vanuit het lokaal netwerk krijgen. Vzw Uit de marge onderzoekt in het najaar 2013 de behoeften en noden van Mortselse kinderen en jongeren tussen 3 en 25 jaar.
  • vrijetijdsaanbod en externe communicatie: Specifiek voor anderstaligen zal het project Bijt-in-Mortsel in samenwerking met het Huis van het Nederlands worden gerealiseerd. De Mortselse cultuur-, jeugd- en sportverenigingen worden aangemoedigd om waar mogelijk inclusief te werken en leden van de doelgroepen te bereiken. Het lokaal netwerk wil de verenigingen ondersteunen bij de aanpak hiervan. Deze ondersteuning kan gaan van het toekennen van projectsubsidies tot het organiseren van specifieke vormingen op vraag van de verenigingen zelf.
  • de invoering van een vrijetijdspas waardoor de gebruiker niet wordt gestigmatiseerd en een grote keuzevrijheid en zelfstandigheid in zijn/haar vrijetijdsbesteding behoud
  • onderzoek naar drempels: Na het onderzoek naar de verschillende drempels in het cultureel centrum, wordt beoogd dit verder uit te breiden naar andere vrijetijdsaanbieders op grondgebied Mortsel (de bibliotheek, de sporthal en het zwembad, enz.). Er worden verschillende drempels onder de loep genomen: informatieve drempels, sociale drempels, fysische drempels, praktische drempels, enz. De medewerking van de doelgroepen is hierbij cruciaal. Hoe gevarieerder de noden en aandachtspunten van de verschillende deelnemers aan het onderzoek, des te interessanter en nuttiger de resultaten. Deze nemen we op in een onderzoeksrapport dat nadien als werkinstrument de basis vormt om veranderingen door te voeren.

Contactpersoon: Greet Verschueren greet.verschueren [at] mortsel.be