Ninove (Oost-Vlaanderen)

item_left

item_right

Ninove (Oost-Vlaanderen)

Lokaal Netwerk

De bevolking van Ninove groeit 'fors en divers': deze groei is voornamelijk te zien bij 65-plussers en bij personen met een migratieachtergrond. De stad Ninove wil de scholenkansenpas uitbreiden tot een brede (regionale) kansenpas en wil daarbij ook werk maken van cultuurtoeleiding. Tenslotte zet Ninove sterk in op een 'Sport voor allen beleid': iedere Ninovieter moet de kans krijgen om te sporten in de stad.

Periode eerste afsprakennota: 2009-2012
Periode tweede afsprakennota: 2014-2019
Trekkingsrecht: 8 976 euro

Partners: De stad Ninove (cultuur-, jeugd- en sportdienst, sociale dienst, cultuurcentrum De Plomblom, zwembad De Kleine Dender en de integratiedienst), OCMW Ninove (biedt een brede sociale dienstverlening aan) en tenslotte verscheidene sociale organisaties: Teledienst (is een vereniging waar armen het woord nemen. Ze werken aan kansarmoedebestrijding onder het motto "Mensen helpen mensen"), Leerpunt (is een centrum voor basiseducatie Zuid-Oost-Vlaanderen, waar volwassenen met een beperkte of onafgewerkte schoolloopbaan hun basisvaardigheden opfrissen en versterken), Centrum voor leerlingenbegeleiding (CLB) (is een dienst waarop leerlingen, ouders, leerkrachten en schooldirecties een beroep op kunnen doen voor info, hulp en begeleiding), Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW) (staat open voor mensen met vragen en problemen), JAC (is een dienst waar jongeren gratis, anoniem en vrijwillig terecht kunnen met eender welke vraag over eender welk thema) en het regionaal welzijnsoverleg (neemt gebiedsgerichte initiatieven om de onderlinge verwevenheid van de welzijns- en gezondheidsactoren binnen de regio te bevorderen, ter verhoging van het welzijn van de individuele burger. Het is een neutrale draaischijf die de regionale actoren ondersteunt en zaken signaleert aan de overheden).

Doelstellingen:

  • De kansenpas is een instrument voor gezinnen die in armoede leven om de vrijetijdsparticipatie te verhogen.
  • De kansenpas integreert in de UIT-pas op het moment dat de Vlaamse regering deze vrijetijdspas invoert.
  • Ninove promoot via bekendmakings- en toeleidingsinitiatieven het gebruik van de kansenpas bij mensen in armoede.
  • De vrijetijdsparticipatie van mensen in armoede verhoogt doordat steeds meer vrijetijdsactoren zich engageren voor de kansenpas.
  • De scholenkanspas is een instrument voor gezinnen met een beperkt budget om de schoolfactuur voor socioculturele activiteiten te verminderen.
  • De stad zorgt voor een betere toeleiding van mensen in armoede naar (gratis) gemeenschapsvormende activiteiten.
  • De stad, het OCMW en de verscheidene sociale organisaties werken samen aan een betere en verhoogde vrijetijdsparticipatie voor mensen in armoede.
  • Er komt een permanente plek voor laagdrempelige vrijetijdsparticipatie als aanzet tot een buurthuiswerking.
  • Het organiseren van een reeks sociaalartistieke projecten als aanzet tot een permanente sociaalartistieke werking.

Overlegmomenten:  De stuurgroepen 'kansenpas' en 'scholenkansenpas' vergaderen minstens driemaal per jaar. Daarnaast komen de stuurgroepen driemaandelijks samen om de afsprakennota op te volgen, knelpunten op te tekenen en waar nodig bij te sturen. In de persoonlijke contacten met de doelgroep wordt eveneens gepolst naar de positieve en negatieve reacties omtrent de kansenpas en andere doelstellingen en acties in de nota.

Acties:

  • Via het verspreiden van folders, het sensibiliseren van verenigingen en een nauwe samenwerking met sociale diensten stijgt het aantal gezinnen met een kansenpas jaarlijks met 2% in de periode 2014-2019.
  • De stad engageert een personeelslid met een 1/5-opdracht voor de promotie van de kansenpas en de toeleiding tot de kansenpasactiviteiten.
  • Er verschijnt 2 keer per jaar een informatie- en toeleidingsfolder voor de kansenpashouders en één keer per jaar organiseert de stadsdienst en partner een info- en toeleidingsmoment.
  • N.a.v. de jaarlijkse Werelddag van Verzet tegen Armoede en de uitsluiting op 17 oktober worden alle houders van de kansenpas uitgenodigd op een info- en toeleidingsmoment.
  • De bibliotheek sensibiliseert kansenpashouders tijdens de jaarlijkse Week van de Geletterdheid.
  • Via bekendmakings- en motiveringsinitiatieven i.v.m. de kansenpas stijgt het aantal verenigingen dat zich engageert voor de kansenpas elk jaar met twee in de periode 2014-2019.
  • Elk jaar staat 'een betere en verhoogde vrijetijdsparticipatie voor mensen in armoede' minstens één keer op de agenda van een algemene vergadering van een adviesraad of beheersorgaan.
  • Er verschijnt eenmaal per jaar een nieuwsbrief voor de deelnemende partners en verenigingen.
  • Elk jaar besteedt het gemeentelijk informatieblad minstens één keer aandacht aan de kansenpas.
  • Via het verspreiden van folders, het sensibiliseren van scholen en een nauwe samenwerking met sociale diensten stijgt het aantal kinderen met een scholenkansenpas jaarlijks met 2% in de periode 2014-2019.
  • We sensibiliseren scholen om activiteiten aan te bieden die dezelfde meerwaarde hebben maar dichter bij huis zijn, net als scholen die creatief zijn in het zoeken naar kwalitatieve activiteiten die weinig kosten, zoals bv. bezoek met een gids aan het plaatselijke bos.
  • De stad betrekt de doelgroep minstens één keer per jaar bij de organisatie van een gemeenschapsvormend initiatief.
  • Partners en verenigingen die zich engageren voor de kansenpas promoten de kansenpas in hun eigen werking en communicatiekanalen.
  • In 2014 wordt met alle geïnteresseerde partners een projectgroep 'Buurtcafé' opgericht.
  • In 2015 heeft de projectgroep een coöperatie 'Buurtcafé' opgericht, huurt de coöperatie een locatie voor 'Buurtcafé' en start het tenslotte met een werking. Het zal experimenteren met een activiteitenprogramma op het ritme van minstens één activiteit per maand voor de doelgroep. Het lokaal zal ook fungeren voor organisaties en initiatieven die zich inzetten voor een betere vrijetijdsparticipatie van mensen in armoede.
  • Vanaf 2014 organiseert de stad jaarlijks een sociaalartistiek project waarbij ze mensen in armoede doelgroepgericht of wijkgericht betrekt. Tegen 2019 zou dit moeten resulteren in een permanente sociaalartistieke werking.

Contactpersoon: sien.vanisterdael [at] ninove.be