Oostende (West-Vlaanderen)

item_left

item_right

Oostende (West-Vlaanderen)

Lokaal Netwerk

Het vrijetijdsaanbod heeft in Oostende een belangrijke rol te spelen in de aanpak van een aantal sociale problemen zoals vergrijzing en de oprukkende kansarmoede.  Via een wijkgerichte werking op maat en diverse doordachte initiatieven wordt hierop ingespeeld en worden indien mogelijk en nodig gespecialiseerde organisaties met de nodige knowhow ingeschakeld om specifieke problemen aan te pakken.

Eerste periode afsprakennota: 2010-2013
Tweede periode afsprakennota: 2014-2019
Trekkingsrecht: 33.413 euro

Partners: stad Oostende, sociaal Huis Oostende, CAW & JZ Middenkust vzw

Omgevingsanalyse: Oostende wordt geconfronteerd met een omvangrijk sociaal probleemveld en een duidelijke kansarmoedeproblematiek. Het reeds hoge risico op armoede bij kinderen is nog erg toegenomen.  Voor wat betreft senioren stelt zich een dubbele problematiek : relatief veel armoede en een nijpende problematiek van vereenzaming.

Missie en visie: In het Lokaal Sociaal Beleidsplan was onder het grondrecht ‘Cultuur, welzijn en maatschappelijke integratie’ de volgende strategische doelstelling opgenomen : De Stad streeft ernaar dat iedere burger op een volwaardige en gelijkwaardige manier deel kan uitmaken van de samenleving.  De Stad ondersteunt in samenwerking met lokale actoren, op een participatieve wijze, de cultuurbeleving van alle burgers en bevolkingsgroepen, met een bijzondere aandacht voor de kansengroepen, zodat die cultuurbeleving kan bijdragen tot een verhoogt welzijn bij de Oostendse bevolking en om zo een groter draagvlak te creëren voor diversiteit, interculturaliteit en zelfontplooiing. Zowel het Lokaal Sociaal Beleidsplan als de sectorale deelplannen worden in 2013 beëindigd.  De visie, doelstellingen en acties voor vrijetijdsparticipatie moeten worden opgenomen in de Strategische Nota van de Stad.

Hoe en waarom participatiedrempels: Initiatieven om de toeleiding naar het vrijetijdsaanbod te verbeteren: onwetendheid van het aanbod is een grote hinderpaal tot deelname vormt. De vele communicatiemiddelen van de Stad (stedelijke infoblad De Grote Klok, de rubrieken in Streekkrant en Tips, de Uitkalender, …) bereiken onvoldoende de doelgroep van personen in armoede. 

  • De dienst Samenleven werkt een stadsbrede visie en acties uit ‘Klare Taal’ en taalbeleid voor iedereen.
  • De Werkgroep bereidt een infomoment voor om de toeleiders op de hoogte te brengen van de initiatieven Cultuurkans, Sportkans, Grabbelkans en Kunstkans en de mogelijkheden die het Participatiedecreet biedt. 

Overlegmomenten: De Werkgroep Cultuurparticipatie kwam tijdens de looptijd van de Afsprakennota een tweetal keer per jaar samen om de voortgang van de acties te onderzoeken en waar nodig aan te zwengelen.  Heel specifiek werd de werking van de actie Cultuurkans in detail besproken met de aangesloten intermediaire instellingen. De Werkgroep bestaat uit vertegenwoordigers van het CAW, de Sociale Dienst voor Vreemdelingen, Centrum voor Basiseducatie, het Sociaal Huis, de Ontmoetingscentra, de diensten Jeugd, Sport, Cultuur en Samenleven van de stad Oostende. Deze Werkgroep rapporteert aan WAP, het welzijns- en armoedeplatform Oostende.

Acties: 

Vanuit de stad:

  • Continueren van de initiatieven cultuurkans, kunstkans, grabbelkans en sportkans. De bestaande initiatieven hebben hun nut bewezen : meer personen in armoede namen deel aan sport, cultuur- en kunstactiviteiten.  De toeleiding via intermediairen verloopt ook steeds beter. 
  • De Uit-pas: Samen met Cultuurnet Vlaanderen, en op basis van de evaluatie van de Uitpas in het proefproject Aalst, willen de stad deze pas in Oostende introduceren met als doel de vrijetijdsparticipatie van personen in armoede te verhogen en te verbreden. In 2014 gaat de voorbereiding van dit project van start.  In 2015 wordt de Uitpas geïntroduceerd wat gekoppeld wordt aan een sensibiliseringstraject.

Vanuit het Sociaal Huis:

  • Culturele participatie van jongeren in Bijzondere Jeugdopvang
  • het project  “Goed Gevoel Stoel”
  • Bezoeken aan pretpark(en).
  • Activiteiten van groepswerking.
  • Aanbod Theater aan Zee.
  • Laagdrempelig aanbod speelpleinwerking Duin en Zee.
  • Ondersteuning van armenverenigingen: organisatie en/of toeleiding van/naar activiteiten op vlak van sociaal-culturele participatie.

Contactpersoon:  Sarah Braet, UiTPAS-beleidscoördinator, directie vrije tijd. E-mail: sarah.braet [at] oostende.be