Demos is een team nomadische kenniswerkers. We volgen maatschappelijke ontwikkelingen die de cultuur-, jeugdwerk- en sportsector vormgeven en werken aan gelijkheid en participatie. We staan voor cultuur, jeugdwerk en sport die aansturen op maatschappelijke veranderingen en bouwen aan een meer open, inclusieve en democratische samenleving.
Roeselare (West-Vlaanderen)
item_left
item_right
Roeselare (West-Vlaanderen)
In het kader van de opbouw van een nieuwe afsprakennota houdt het lokale netwerk van Roeselare het volgende doel voor ogen: uitbouw van een duurzaam, participatief en financieel beheersbaar systeem waardoor mensen in armoede (of op de rand van armoede) een volwaardige vrijetijdsbesteding kunnen beleven binnen het aanbod (stedelijk, niet-stedelijk en commercieel) van de stad Roeselare.
Eerste periode afsprakennota: 2008-2013
Tweede periode afsprakennota: 2014-2019
Trekkingsrecht: 18.461 euro
Partners: Stad Roeselare, OCMW Roeselare, t'Hope (vereniging waar armen het woord nemen). Sociale partners: Samenlevingsopbouw West-Vlaanderen, CAW Centraal West-Vlaanderen, Welzijnsschakels, OC Sint-Idesbald (Orthopedagogisch centrum), Vzw Onze Kinderen (Bijzondere jeugdzorg), Centrum Basiseducatie, Steunpunt Vluchtelingen - Elim (vrijwilligerswerking voor mensen met een migratieachtergrond), Tuin Der Lusten (sociaal artistiek project), VOC Opstap (Vrijetijdswinkel), De Bieweg (Arbeidszorgcentrum).
Missie en visie: De algemene visie en strategie neemt het lokaal netwerk uit Kortrijk over uit de vorige afsprakennota vrijetijdsparticipatie (2008-2013).
- Actieve vrijetijdsparticipatie van alle burgers, met bijzondere aandacht voor kansengroepen (vanuit een inclusieve visie)
- Vrije tijd als cruciaal levensdomein in functie van maatschappelijke participatie (naast thuis/wonen, school, werk)
- Vrijetijdsparticipatie als strategie: geïntegreerde aanpak en partnerschappen op stedelijk niveau: interne diensten, externe diensten/instellingen, private actoren (burgers, verenigingen, organisaties,...)
Alles m.b.t. vrijetijdsparticipatie is gekaderd binnen een breder armoedebeleid in de stad Roeselare. De stad kiest ervoor expliciet in te zetten op mensen in armoede en trekt hierbij voluit de regiekaart (vanuit de stad) en de actorkaart (met OCMW Roeselare). Roeselare vertrekt hierbij zoveel als mogelijk vanuit een inclusief beleid, maar met een voortdurende specifieke aandacht voor mensen in armoede (onder meer via het invoeren van een armoedetoets).
Doelstellingen: De vrijetijdspas in de nieuwe afsprakennota van Roeselare moet een hefboom worden om het recht op aanvullende steun te detecteren en eventueel toe te kennen. Hierdoor zal enerzijds aan een aantal mensen die momenteel geen recht hebben op aanvullende steun, dit recht toegekend worden en wordt hun situatie van onderbescherming recht gezet. Anderzijds mikt Roeselare via deze maatregel op de meest kwetsbare mensen in Roeselare aangezien de screening voor het verkrijgen van een toelage diepgaander zal verlopen.
Hoe en waarom participatiedrempels: In de toekomst wil Roeselare de Vlaamse middelen inzetten op twee sporen nl. het spoor van de verenigingen (jeugd-, sport- en culturele verenigingen) enerzijds en het spoor van de subsidiëring voor activiteiten in groepsverband van welzijnsorganisaties anderzijds. Het lokaal netwerk merkt op dat mensen die erg geïsoleerd leven, niet aan vrijetijdsbeleving deelnemen. Via de deelname aan activiteiten in groepsverband worden hun grenzen verlegd en treden mensen in armoede uit hun isolement.
Acties:
1. Sensibiliseren van verenigingen actief op het terrein van jeugd, sport en cultuur: via de inzet op verenigingen willen we komen tot een brede en duurzame (verankerde) inzet met betrekking tot armoede binnen socio-culturele en sportorganisaties.
- verenigingen kunnen het advies inwinnen van armoedeverenigingen en eventueel een samenwerkingstraject afleggen
- armoedeverenigingen en verenigingen die werken met kansengroepen maken deel uit van de jeugd-, sport- en cultuurraad met als doel netwerking en inbreng expertise.
- verenigingen krijgen tools om mensen uit kwetsbare groepen te bereiken en te behouden
- via het reguliere subsidiereglement: elke vereniging uit Roeselare die een beroep wenst te doen op subsidies van de stad moet zich openstellen voor mensen uit kwetsbare groepen. Engagementsverklaring en de afspraak dat bijvoorbeeld het systeem van vrijetijdsparticipatie en toegestane korting expliciet wordt vermeld, engagement om een korting van 50% te geven bij inschrijvingsgeld (voor sport- en socioculturele verenigingen) of bij toegangsgelden (voor toneelverenigingen e.d.)
- verenigingen die effectief mensen met een vrijetijdspas ontvangen, recht hebben op een gedeeltelijke compensatie (dus extra subsidies).
2. Inzet op subsidies voor activiteiten in groepsverband: welzijnsdiensten die erkend zijn via de stuurgroep Lokaal Sociaal Beleid kunnen intekenen op een systeem van subsidies als ze groepsactiviteiten organiseren voor hun doelgroep.
3. Nieuw systeem vrijetijdspas: in de periode 2008-2013 hadden mensen met een Vrijetijdspas een automatisch recht op een toelage van 50 euro voor niet-OCMW-cliënten en 100 euro voor OCMW-cliënten. Vanaf 2015 wordt bij elke persoon die een aanvraag doet voor een vrijetijdspas een screening gedaan van de financiële mogelijkheden aan de hand van een screeningsinstrument. Tegelijk bij deze screening gaat het lokaal netwerk na of de betrokken persoon of het gezin mogelijk in aanmerking kan komen voor aanvullende financiële steun vanuit OCMW Roeselare. Het lokaal netwerk gebruikt de vrijetijdspas in de nieuwe afsprakennota als hefboom om het recht op aanvullende steun te detecteren en eventueel toe te kennen.
Contactpersoon: Stijn De Zaeytijd Stijn.dezaeytijd [at] roeselare.be