Wervik (West-Vlaanderen)

item_left

item_right

Wervik (West-Vlaanderen)

Lokaal Netwerk

Sinds 1997 sloegen Stad Wervik en het OCMW voor de eerste maal de handen in elkaar om de vrijetijdsparticipatie van maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren te verhogen, dit naar aanleiding van het Sociale Impulsfonds (SIF). De actieve samenwerking duurde ongeveer tot 2002. De daaropvolgende jaren draaide deze samenwerking op een laag pitje en kreeg weer nieuw leven in 2008 bij de ingang van het Participatiedecreet. De initiatiefnemers waren de Stad in samenwerking met het OCMW. Het lokale netwerk, waarvan verschillende stadsdiensten, OCMW en een aantal externe partners die werken met en voor personen in armoede deel uitmaken, werd bijgevolg opgestart en  in oktober 2009 werd de eerste afsprakennota, opgemaakt door de cultuurbeleidscoördinator van Stad Wervik, goedgekeurd. De coördinerende rol ligt vandaag bij de jeugdwelzijnswerker van de jeugddienst. Voor de opmaak van de nieuwe afsprakennota naar aanloop van de volgende beleidscyclus vonden in 2013 twee overlegmomenten plaats om de huidige afsprakennota nog eens grondig te evalueren.

Eerste periode afsprakennota: 2009-2013

Tweede periode afsprakennota: 2014-2019

Trekkingsrecht: 4 000 euro

Partners:

  • Stad Wervik: Vanuit de stad zijn volgende diensten aanwezig op het overleg; namelijk de sportdienst, de cultuurdienst en de jeugddienst.
  • OCMW Wervik: Vanuit het OCMW is er iemand afgevaardigd van de Sociale dienst, de buurtwerking en de buitenschoolse kinderopvang ‘De Sloeber’.
  • Volgende externe partners maken ook deel uit van het overleg: Love in Action vzw. Deze vereniging in Wervik organiseert maandelijks gratis kinderactiviteiten.

Omgevingsanalyse: de Stad Wervik telde op 31/12/2012 18.389 inwoners. Hiervan behoren er 6.093 inwoners, dus ongeveer 1/3e tot de seniorengroep en zijn er 986 allochtone inwoners (bron: bevolkingsregister en vreemdelingenregister). In 2009 werd 8,15% van het totaal aantal geboortes in kansarmoede geboren.
13,32% van de gezinnen met kinderen zijn eenoudergezinnen en er zijn 10,8% sociale huurwoningen t.o.v. het totaal aantal huishoudens in Wervik.
(bron: Steunpunt Sociale Planning West-Vlaanderen – Kansarmoedeatlas) Uit de beschikbare cijfergegevens kunnen we stellen dat ongeveer een 10% van de totale bevolking in Wervik geconfronteerd wordt met armoede. Naast het beschikbare cijfermateriaal blijkt uit ervaringen van alle lokale actoren die op een of ander manier in contact staan met de doelgroep dat een groot deel van de Wervikse bevolking binnen de kansarmoede valt.

Doelstellingen:

  • Het particuliere vrijetijdsaanbod binnen de stad Wervik betaalbaar maken voor personen in armoede.
  • Zorgen dat gezinnen met een laag inkomen en hun kinderen de mogelijkheid hebben om op vakantie te gaan.
  • Een specifiek vrijetijdsaanbod voorzien voor maatschappelijk kwetsbare jongeren en op die manier de drempel om de stap naar het reguliere vrijetijdsaanbod te verlagen.

Participatiedrempels: In het kader van de opmaak van de nieuwe afsprakennota werd de doelgroep bevraagd aan de hand van een vragenlijst. De gesprekken vonden plaats tijdens de wekelijkse voedselbedelingen in Wervik, op een vrijwilligersvergadering van de buurtwerking, in de maandelijkse oudergroep van de vereniging 'Ons Tehuis' en in samenwerking met het OCMW. Op die manier werden drempels concreet in kaart gebracht.

Overlegmomenten:

  • De jeugdwelzijnswerker en de cultuurbeleidscoördinator nemen momenteel de trekkersrol op zich.
  • Tijdens de overlegmomenten wordt verder nagedacht en een oplossing gezocht voor de knelpunten waarmee we in de praktijk geconfronteerd worden bij de uitvoer van de huidige initiatieven om zo onze manier van aanpak steeds te verbeteren. Het bereiken van de doelgroep o.a. blijft een groot knelpunt waaraan regelmatig gesleuteld wordt.
  • Vervolgens wordt nagedacht over welke initiatieven we kunnen nemen om de drempels waarmee mensen in armoede geconfronteerd worden verder weg te werken. Ook worden de resultaten van de huidige initiatieven regelmatig voorgelegd en geëvalueerd.
  • Jaarlijks vindt er daarnaast ook nog eens een grondige evaluatie plaats van de volledige afsprakennota binnen de overlegmomenten van het lokale netwerk.

Acties:

  • Voordeeltarief voor kansarme gezinnen voor Speelpleinwerking, SWAP en Grabbelpas
  • Gratis Swap-activiteiten
  • Financiële tegemoetkomingen voor kansarme gezinnen bij lidgelden van verenigingen met een jeugdafdeling en inschrijvingsgeld kunstonderwijs, zwemkaarten voor kinderen en jongeren
  • De laagdrempelige tienerwerking Beestig! (= een jongerenontmoetingshuis dat zich richt op maatschappelijk kwetsbare jongeren tussen 12 en 18 jaar)
  • Activiteiten + de sociale kortingskaart van de buurtwerking
  • Aanbieden van gratis vakantieactiviteiten tijdens de zomervakantie
  • Aanbieden van gratis activiteiten via de Stedelijke cultuurwerking
  • Vakantieparticipatie voor minder kansrijke gezinnen
  • Vormingstraject in modulevorm voor kansengroepen

Contactpersoon: daphny.six@wervik.be (Jeugddienst Wervik)