Wichelen (Oost-Vlaanderen)

item_left

item_right

Wichelen (Oost-Vlaanderen)

Lokaal Netwerk

De gemeente Wichelen telt een aantal actieve vrijwilligersverenigingen die zich inzetten voor mensen in armoede. Om te komen tot een volwaardige participatie van deze doelgroep is er nood aan overleg en dialoog tussen lokale besturen en deze verenigingen. Door gestructureerd overleg te plegen en samenwerkingen aan te gaan, wenst de gemeente de kansen tot vrijetijdsparticipatie voor mensen in armoede te vergroten.

Periode eerste afsprakennota: 2012-2013
Periode tweede afsprakennota: 2014-2019
Trekkingsrecht: 2 111 euro

Partners: Het gemeentebestuur van Wichelen (sport-, cultuur- en jeugddienst), OCMW Wichelen en de volgende sociale organisaties: vzw Onthaal (deze vrijwilligersvereniging tracht de leefbaarheid en solidariteit van de buurten en wijken te bevorderen. Het richt zich vooral op de materiële noden van de kansarmen, bv. de vzw beschikt over een tweedehandswinkel voor kleding) en de Welzijnsschakel Wichelen (richt zich naar mensen met een laag inkomen. Voor deze kerngroep zijn zij een luisterend oor en organiseren ze samen met hen activiteiten).

Missie en visie: De partners van het lokaal netwerk willen via de afsprakennota werken aan bestaande en nieuwe dynamische processen met als doel sociaal kwetsbare groepen en specifiek mensen in armoede kansen tot participatie te bieden. Kansengroepen en sociale organisaties zullen d.m.v. de nota stimulansen krijgen en gemotiveerd worden om deel te nemen actief mee te werken aan activiteiten.

Doelstellingen:

  • Het voeren van een inclusief en integraal beleid tot bestrijding van (kinder)armoede.
  • Een nauwere samenwerking tussen de gemeentediensten en vrijwilligersverenigingen.
  • Het stimuleren en ondersteunen van groepsparticipatie.

Omgevingsanalyse: De gemeente Wichelen kent 11 445 inwoners. 8% van de kinderen worden geboren in een kansarm gezin.

Hoe en waarom participatiedrempels: De afsprakennota van de gemeente Wichelen besteedt aandacht aan verschillende drempels die de participatie kunnen belemmeren: lokale besturen en professionals worden aangestuurd om een integrale benadering te hanteren bij de opmaak van beleidsplannen, met name door het invoeren van een drempeltoetsing. Daarnaast richt deze nota zich ook naar de vrijetijdsdiensten en de vrijwilligersorganisaties om aandacht te hebben voor participatiedrempels en deze ook aan te pakken. Tenslotte dient er een actieve dialoog gevoerd te worden rond de participatie van mensen in armoede tussen alle partners.

Overlegmomenten: Er werd een stuurgroep en een werkgroep opgericht, die op regelmatige basis samenkomen. In de toekomst wil het netwerk dit overleg verder formaliseren en verder uitbouwen tot een lokaal overlegorgaan waarbij het creëren van een netwerk met partners uit verschillende sectoren beoogd wordt.

Acties:

  • Presentatie van de afsprakennota in de gemeentelijke adviesraden en in artikels in bestaande media (bv. gemeentelijk infoblad, folders van verenigingen,…)
  • Het verder ontwikkelen van de VT-pas: korting op vrijetijdsactiviteiten van aanbieders over de hele gemeente. Het bestaan van deze korting wordt voldoende gepromoot en gecommuniceerd.
  • Het ondersteunen van verenigingen, scholen,... die een specifiek aanbod hebben t.a.v. sociaal kwetsbare personen of groepen zullen verder ondersteund worden, bv. kerstfeest, daguitstappen, gezond en goedkoop koken,...

Contactpersoon: Ann Boterberg - ann.boterberg [at] ocmw-wichelen.be