Best persons - laat je inspireren door de geknipte personen

item_left

item_right

Best persons - laat je inspireren door de geknipte personen

Methodiek

We zoeken zo graag naar goede praktijken. Maar uit een recent Nederlands onderzoek in kansarme buurten blijkt dat het dikwijls individuen zijn die in deze buurten het verschil maken. De onderzoekers benoemden hen als 'best persons'. Best persons zijn bijzonder slagvaardige mensen die de problemen in de wijk helpen aanpakken. Wat onderscheidt hen van doorsnee collega’s? Wat is hun geheim? Hoe komt het dat zij wel het verschil maken?

foto_bestpersons_oogvoordebuurt_nl.jpg

  • Best persons zijn informele leiders die durf hebben, ondernemend zijn en eigenzinnig omgaan met regels. Best persons zijn ondernemende mensen. Ze investeren tijd en energie in een zaak waarvan de afloop onzeker is, maar waar ze wel in geloven en met volle inzet aan werken. Het gaat hen om het realiseren van concrete resultaten. Hun houding kenmerkt zich door het ‘erop af gaan’ en niet dralen. Ze doen niet wat eigenlijk op grond van hun functie van hen zou mogen worden verwacht. Best persons zijn weliswaar gehouden aan bureaucratische regels en procedures, geven daar ook rekenschap van, maar op gezette tijden gaan ze om deze regels heen.
  • Best persons zijn in staat om zich met veel gevoel van betrokkenheid in te leven in anderen. In hun streven naar verbetering verdiepen zij zich in de mensen voor wie en met wie ze werken. Betrokkenheid betekent voor hen een langdurig engagement aangaan, regelmatig z’n gezicht laten zien en belangstelling opbrengen.
  • Best persons leggen verbindingen voorbij scheidslijnen. Vrijwel alle best persons uit het onderzoek zien verbinden als een belangrijk onderdeel van hun werk. Verbinden heeft voor hen in de eerste plaats te maken met het slechten van de barrières tussen professionele kaders. Ze willen samenwerken over bestaande grenzen en domeinen heen.
  • Best persons hebben een enorme drive maar kunnen het niet alleen. Best persons laten een geweldige dadendrang en werkkracht zien. Ze werken niet alleen op kantooruren. Het zijn vaak personen met een schijnbaar onuitputtelijke hoeveelheid energie. Maar ze kunnen ook moedeloos raken. Juist de mensen die tot het uiterste willen gaan, lopen het risico dat ze opbranden en dat gebeurde ook tijdens het onderzoek. Daar werden niet alleen zijzelf de dupe van, maar ook de wijk en de bewoners voor wie zij zich inzetten. Ze zijn niet makkelijk vervangbaar, ze blijven unieke werkers, maar kunnen het niet alleen. Bestuurlijke en politieke steun is belangrijk om te overleven. Uit die kring kan de nodige rugdekking komen, voor publieke waardering en niet in de laatste plaats voor ondersteunende middelen.

Als inspiratie zoekt voor je (project)idee, klop dan ook eens bij dergelijke mensen aan. Ga eventueel te werk via de sneeuwbaltechniek. Na elk interview vraag je wie nog interessant zou zijn om te bevragen. Laat je gerust introduceren...

Bron: deze fiche is een verkorte versie van dit artikel op socialevraagstukken.nl.

Meer lezen: Gabriël van den Brink, Merlijn van Hulst, Laurens de Graaf en Ton van der Pennen (2012). Best persons en hun betekenis voor de Nederlandse achterstandswijk. Den Haag: Boom/Lemma uitgevers.