De COCD-box. Je ideeën selecteren op een gestructureerde manier.

item_left

item_right

De COCD-box. Je ideeën selecteren op een gestructureerde manier.

Methodiek

Heb je een heleboel ideeën verzameld en wil je daar op een gestructureerde manier ideeën uit gaan selecteren? Dan is de COCD-box een ontzettend handige tool. De COCD-box werd door Mark Raison bedacht en ontworpen als eindwerk voor zijn deskundigheidstraining in 1997). Ondertussen is de ideeselectie-tool uitgegroeid tot een internationaal gebruikte manier om ideeën te ordenen en kiezen.

Zo werkt het

Om te kunnen starten, heb je minstens 40 ideeën nodig. Geef elke deelnemers rode, blauwe en gele stickers. Tel het totale aantal bedachte ideeën op en deel dat door het aantal deelnemers (rond af naar boven). Dit getal is het totale aantal stickers dat elke deelnemer straks mag kleven. In functie van de verwachtingen van de opdrachtgever ga je dit totale aantal al dan niet evenredig verdelen over de 3 kleuren.

De kleuren staan voor verschillende soorten ideeën:

BLAUW: niet bijzonder origineel maar wel perfect uitvoerbaar, resultaat op korte termijn;
ROOD: origineel en uitvoerbaar, je merkt een bepaalde aantrekkingskracht, geeft een ‘WOW’-gevoel;
GEEL: heel origineel maar het (nog) niet duidelijk hoe we dit kunnen implementeren, ideeën voor de toekomst.

Nummer nu alle ideeën die bedacht zijn. Nodig de deelnemers uit om individueel op papier de nummers te noteren van de ideeën waar hun voorkeur naar uitgaat. Laat dan de deelnemers hun stickers op de gekozen ideeën plakken. Nu heb je de ideeën mooi gecategoriseerd en een mooie selectie gemaakt.

foto (c) intrapreneur

Tip: Soms hebben mensen toch een enthousiast gevoel bij een idee dat uiteindelijk de selectie niet gehaald heeft. Dat noemen we wel eens de ‘love baby’. Geef eventueel nog een groene sticker als ‘wild card’ aan de deelnemers zodat ze nog één extra idee in de selectie kunnen meenemen.

Voordelen

Deze selectiemethode van ideeën heeft heel wat voordelen:

  • snelheid:  de hele keuzeprocedure kan in circa 30 minuten
  • democratisch: het zijn de individuele keuzes die uiteindelijk de groepskeuze bepalen
  • eenvoud: alles wat je nodig hebt zijn wat stickers of gekleurde stiften
  • variatie: dankzij de 3 types, komen de echte ‘out-of-the-box’-ideeën makkelijker naar boven
  • efficiënt: zonder tijdrovende discussie worden de voorkeuren en het draagvlak zichtbaar

Daarnaast geeft het toepassen van de COCD-box nog een ander voordeel: we gebruiken allemaal dezelfde taal. Als we het hebben over ‘blauwe’, ‘rode’ en ‘gele’ ideeën, dan snapt iedereen die ooit een COCD training gevolgd heeft wat hiermee bedoeld wordt!