De startvraag. Formuleer een goede vraag of uitdaging voor je project.

item_left

item_right

De startvraag. Formuleer een goede vraag of uitdaging voor je project.

Methodiek

Je loopt rond met een idee voor een project. Een goede eerste stap is om je eerste idee concreter te formuleren in een (onderzoeks)vraag of een uitdaging. Een paar tips om je op weg te helpen: 

  1. Is het onderwerp helder? Soms lijkt de problematiek duidelijk tot je een aantal concrete vragen gaat stellen. Deze vragen kunnen je helpen: wie, wat, waar, wanneer, hoe en vooral waarom.
  2. Is dit wel een onderwerp voor een project? Een project is een tijdelijk en afgebakend initiatief. Een project geeft je de kans om te vernieuwen op een doelgerichte manier. Maar soms is vernieuwing niet nodig of mogelijk. Misschien ken je de oplossing al, maar heb je niet het mandaat of mis je nog bepaalde informatie om de oplossing in de praktijk te brengen. In de volgende vragen ga je hier dieper op in.
  3. Beschik je over de nodige gegevens? Vaak gaat er kostbare tijd verloren omdat je belangrijke informatie mist. In deze fiche reiken we een techniek aan om hier bij stel te staan. 
  4. Wie is de probleemeigenaar? Vaak gaan projecten de mist in omdat het niet helder is wie de probleemeigenaar is. Een probleemeigenaar is ready, willing and able om iets aan het probleem te doen, of in het Nederlands: betrokken, bereid, bevoegd en bekwaam.
  5. Heb je wel voldoende tijd om dit probleem aan te pakken?

  1. Formuleer het doel in 1 zin.
  2. Formuleer het doel niet te breed of te algemeen, maar hou een concrete focus. Hoe abstracter een probleem wordt geformuleerd, hoe minder inspirerend de oplossingen. 
  3. Vermeld de probleemeigenaar in de formulering.
  4. Een vraag die begint met 'hoe' of 'bedenk' of 'ontwerp' nodigt uit tot het aanbrengen van ideeën.
  5. Formuleer het doel uitdagend en aantrekkelijk. Welk (eind)beeld maakt jullie enthousiast?

Bron: Igor Byttebier (2002). Creativiteit. Hoe? Zo! Tielt: Lannoo.

loesje-nadenken.jpg