Demos is een team nomadische kenniswerkers. We volgen maatschappelijke ontwikkelingen die de cultuur-, jeugdwerk- en sportsector vormgeven en werken aan gelijkheid en participatie. We staan voor cultuur, jeugdwerk en sport die aansturen op maatschappelijke veranderingen en bouwen aan een meer open, inclusieve en democratische samenleving.
Freewriting - je bestaande kennis over een onderwerp aanspreken
item_left
LCD (c) Demos vzw
item_right
Freewriting - je bestaande kennis over een onderwerp aanspreken
Methodiek
‘Freewriting’ is een techniek om ideeën en inzichten op te doen over een onderwerp of vraag waar je mee bezig bent. Gedurende een bepaalde tijdsperiode schrijf je alles op wat er in je opkomt. Je schrijft snel door, zonder je pen van papier te halen en zonder ophouden. Op die manier heb je geen tijd om te oordelen over wat je opschrijft. Het schrijven werkt ook beter dan je gedachten de vrije loop laten.
- Start met het concreet opschrijven van de vraag, het probleem of de uitdaging die je wilt exploreren. Schrijf daarna 5 minuten lang alles op wat in je opkomt met betrekking tot het onderwerp.
- Als de 5 minuten voorbij zijn, neem je een korte pauze van 1 of 2 minuten en bekijk je wat je hebt opgeschreven.
- Omcircel drie woorden of (delen van) zinnen die het meest belangrijk of interessant lijken. Vertrouw hierbij ook op je intuïtie. Beslis dan welke van deze 3 het belangrijkst is en schrijf dit bovenaan een nieuw stuk kraakwit papier.
- Herhaal het proces en schrijf weer 5 minuten op wat in je opkomt. Zijn deze minuten om, dan doe je nog één keer hetzelfde proces: omcircel de drie meest waardevolle woorden of zinssnedes, kies hier één uit en schrijf voor de laatste keer 5 minuten voluit.
- Vanuit deze laatste schrijfronde bekijk je hoe de belangrijkste zinnen daaruit in relatie staan tot je oorspronkelijke uitdaging, vraag of onderwerp van het begin. Vaak zal het een nieuw licht geven hoe je een en ander kan bekijken en zal het je ideeën geven hoe zaken anders aan te pakken.
Het komt vaak voor dat freewriting zicht geeft op oplossingen vanuit andere invalshoeken en de diepere onderwerpen die samenhangen met datgene wat je in eerste instantie dacht dat het centrale onderwerp was. Probeer het eens uit en hou de volgende regels dan in acht:
- Blijf schrijven! Als je vast zit schrijf dan gewoon de uitdaging of probleem van bovenaan je blad over totdat er weer iets nieuws in je hoofd ‘oppopt’. Ook kan je dan gewoon schrijven dat je niets weet te schrijven, maar schrijf door…
- Censureer jezelf niet! Anderen lezen het immers niet.
- Let niet op spelling, grammatica, etc… en verbeter dit niet.
- Als je denkt dat je dichtbij de dingen komt die werkelijk belangrijk zijn en je hebt meer tijd nodig, herhaal het proces dan net zo lang je nodig hebt.
- Als 5 minuten per ronde te weinig is voor je, werk dan met rondes van 10 minuten.
Bron: Remco Langeleer - www.deinspiratiekamer.nl