Jobwissel. Voeling krijgen met andere leefwerelden en contexten.

item_left

item_right

Jobwissel. Voeling krijgen met andere leefwerelden en contexten.

Methodiek

Geen betere manier om een persoon te leren kennen dan letterlijk in zijn of haar schoenen te stappen. Job shadowing of jobwissel geeft professionals de kans om inzichten, attitudes en vaardigheden te verwerven in het werken met verschillende groepen en methodieken. Dit kan in twee richtingen gaan. Een jeugdwerker kan de rechterhand zijn in een artistiek project, een publiekswerker van een cultuurcentrum kan een week meedraaien op een speelplein in de buurt, een kunstenaar kan meelopen met een opbouwwerker, enzovoort.

foto (c) kinderspel.net

Een mooi voorbeeld hiervan is het project Switch van Uit de Marge. Switch is een ervaringstraject voor mensen die zich willen verdiepen in het jeugdwerk met een diverse doelgroep of met een andere methodiek. Uit De Marge begeleidde in 2009-2010 elf jeugdwerkers die aan de slag gingen in een andere context of met een andere doelgroep.

Specifiek voor jeugd- en cultuurwerkers verwijzen we graag naar de publicatie 'Try-Out. Over de samenwerking tussen jeugd- en cultuurwerkers.' van vzw Lasso.

Medewerkers uit het welzijnslandschap die werken met kinderen en jongeren met een psychische kwetsbaarheid en hun context kunnen via 'vreemdgaan-wisselleren' over het muurtje kijken bij hun collega's. Meer info vind je op https://www.kennisplein.be/sites/Vreemdgaan-Wisselleren/.