Mindmap. Organiseer je projectideeën en stel de juiste vragen.

item_left

item_right

Mindmap. Organiseer je projectideeën en stel de juiste vragen.

Methodiek

Een mindmap is een gestructureerde, grafische voorstelling die je helpt om ideeën te bedenken, ontwikkelen en ordenen. Een mindmap vertrekt van een centrale vraagstelling of idee. Rond dit kernidee komen verschillende 'takken' met nieuwe ideeën die verwant zijn aan het kernidee. Elke tak op zich kan ook weer verder vertakken. Door het maken van een mindmap krijg je toegang tot allerlei creatieve ideeën waartoe je eerder geen toegang had.

foto (c) deinspiratiekamer.nl

 

Werkwijze:

  • Neem een vel wit papier, pak kleurpotloden of stiften en zorg dat je voldoende tijd hebt om een mindmap te maken. 
  • Bedenk een onderwerp dat je wilt structureren of waarop je wilt associëren en schrijf dat in het midden van het vel op, met een tekening erom heen. 
  • Vanuit het midden begint de structuur of de associatie. Gebruik dikke lijnen voor belangrijke zaken, en dunnere lijnen voor afgeleiden hiervan. Iedere lijn moet in verbinding staan met midden of één andere lijn.
  • Zet tekst op de lijn. Op de lijnen zelf schrijf je woorden (geen volledige zinnen) die de associatie vertegenwoordigen. Hoe belangrijker de context met het hoofdonderwerp, hoe groter de letter. Eventueel kan je naast het woord ook een tekening of symbool zetten. Eén beeld zegt meer dan 1000 woorden.