Praktijkvoorbeelden verzamelen. Inspiratie opdoen voor je project in andere contexten.

item_left

item_right

Praktijkvoorbeelden verzamelen. Inspiratie opdoen voor je project in andere contexten.

Methodiek

Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar is het niet. Veel organisaties vergeten bij de uitwerking van een participatieproject in kaart te brengen welke goede praktijkvoorbeelden er al bestaan. Eén van de beste manieren om inspiratie op te doen, is door gelijkaardige projecten te bezoeken of te spreken met mensen die al ervaringen hebben opgedaan rond het thema.

foto (c) gunnar_assmy.jpg

Het loont vooral de moeite om inspiratie te gaan zoeken in andere contexten, waarmee je nog niet vertrouwd bent. Om inspirerende contexten te vinden, kan je het volgende doen. Lijst alle activiteiten, handelingen en emoties op die te maken hebben met de onderzoeksvraag van je project. Zoek dan naar praktijken in andere domeinen waar deze activiteiten, handelingen of emoties ook voorkomen en ga ze observeren.

Voorbeeld: Een vormingsorganisatie zoekt manieren waardoor meer jongeren in kwetsbare situaties zich inschrijven voor hun cursussen. Dan kan je uiteraard gaan kijken hoe andere vormingsorganisaties dit doen. Maar het kan ook interessant zijn om je af te vragen hoe bijvoorbeeld het inschrijvingssysteem in een crèche of school werkt. Hoe zorgen zij ervoor dat ook ouders in kwetsbare gezinnen of nieuwkomers hun kind tijdig kunnen inschrijven?