Tips voor jeugdwerk met plaats voor kinderen in armoede

item_left

foto(c)cultureghem

item_right

Tips voor jeugdwerk met plaats voor kinderen in armoede

Methodiek

Verschillende jeugdwerkorganisaties konden de afgelopen jaren steun krijgen van de provincies voor coaching en begeleiding om hun werking open te zetten voor kinderen en jongeren in armoede. Nu deze bevoegdheid wordt overgedragen naar Vlaanderen, wordt de opgedane kennis en knowhow gebundeld in een handige brochure. Nu krijgen jeugdwerkers in die bundel alle concrete tips en aanbevelingen netjes op een rij.

foto(c)cultureghem

Deze bundel is opgesteld door de organisaties Oranje, VDS en de website Jeugdwerkvoorallen.be, met de steun van de provincies Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen. De uitgave kreeg de structuur van een 'receptenboek'. Als 'voorgerecht' gaan de auteurs dieper in op het creëren van een draagvlak met thema's als: openheid creëren, je referentiekader in vraag stellen, de draagkracht van je werking bepalen,...

Als 'hoofdgerecht' krijg je praktische tips en voorbeelden om je werking aan te passen aan kinderen en jongeren in armoede. De 5 B's vormen daarvoor het kader.

Als 'bijgerecht' gaat het over wat je als werking kan doen om de kinderen en jongeren in armoede ook effectief te bereiken. Je aangepaste werking bekend maken vergt immers ook voldoende communicatie-inspanningen en netwerkverbanden. Als 'dessertje' krijgen je nog een aantal interessante tips en contacten mee voor financiële en inhoudelijke steun. 

De auteurs beseffen dat de vele stappen in de brochure overweldigend kunnen overkomen, maar benadrukken dat ook kleine stappen en een open houding al een hele impact kunnen hebben. De inspiratiebundel bevat voldoende ingrediënten om kinderen en jongeren in armoede te laten proeven van een breed menu aan jeugdwerkinitiatieven. Aan de slag daarmee!