Netwerkdag "Bevlogen bemiddelaars" - Presentatie decreetswijzigingen door het kabinet van de Vlaamse Minister voor Cultuur

item_right

Netwerkdag "Bevlogen bemiddelaars" - Presentatie decreetswijzigingen door het kabinet van de Vlaamse Minister voor Cultuur

Er zijn belangrijke wijzigingen op til aan een aantal Vlaamse Cultuurdecreten.  Die zullen een impact hebben op de omkadering voor lokale netwerken vrijetijdsparticipatie.  Via onze website Demos.be en onze nieuwsbrieven houden we jullie op de hoogte, maar voor onze netwerkdag voor lokale netwerken vrijetijdsparticipatie vroegen we alvast het kabinet van Vlaams minister voor Cultuur, die ook voogdijminister is voor het Vlaams Participatiedecreet, om een toelichting te komen geven over wat we mogen verwachten.

Wouter Rogiers, raadgever van de minister ging op onze uitnodiging in. Hij presenteerde de geplande decretale veranderingen en focuste op die wijzigingen die een impact hebben op lokale netwerken vrijetijdsparticipatie. Wouter maakte tijd voor vragen uit het publiek.

De presentatie van W. Rogiers

Hoe verloopt het wetgevend proces verder:

  • Op 27 oktober '23 gaf de Vlaams regering haar principiële goedkeuring aan dit voorontwerp van decreet.
  • Dit ontwerp gaat nu naar het Vlaams parlement dat wellicht in de eerste weken van 2024 zal stemmen. 
  • Momenteel wordt gewerkt aan het schrijven van een uitvoeringsbesluit: een eerste principiële goedkeuring ervan door de Vlaamse Regering mag einde november '23 verwacht worden.
  • Daarna volgt een adviesperiode waarbij de SARC en de Raad Van State hun advies formuleren. 
  • Een definitieve goedkeuring van het uitvoeringsbesluit zou voor april 2024 zijn. 

Vanuit Demos volgen we dit proces op. We verzamelden een aantal vragen en kwesties vanuit lokale besturen en lokale netwerken vrijetijdsparticipatie en bezorgden die aan het kabinet en aan het departement CJM van de Vlaamse Gemeenschap. 

Meer info, vragen? Contacteer ons via lokalenetwerken [at] demos.be