10 podcasts bundelen inzichten over armoede, sport en jeugdwerk

item_left

item_right

10 podcasts bundelen inzichten over armoede, sport en jeugdwerk

Praktijk

Beeld: Sportpret vzw

In het najaar van 2021 lanceerde de organisatie Sportpret vzw meerdere podcasts voor wie geïnteresseerd is in het thema armoede, sport en jeugdwerk. Je leest in dit bericht meer over het opzet van deze reeks die intussen 10 afleveringen telt.

Sportpret

Sportpret vzw is een sociaal-sportieve praktijk met een activiteitenaanbod voor kinderen met een kansarme achtergrond. De organisatie is erkend als landelijk jeugdwerk. Hiermee toont ze mooi aan dat sociaal-sportief werk zich vaak ontpopt tussen de schotten van diverse beleidsdomeinen. Dat transversale pleidooi hoor je als een rode draad door de 10 afleveringen waarin Ailan Iriks, de oprichter van Sportpret, als gastheer fungeert.

In afleveringen van circa 15 minuten gidst hij je door gesprekken met allerlei betrokkenen. Je hoort medewerkers van Sportpret die de finesses van hun job toelichten, maar je kan tegelijk ook afleveringen beluisteren die de onderzoeks- of beleidsmatige kant belichten. Daarnaast hoor je ook hoe partnerorganisaties hun rol opnemen in het bestrijden van armoede. En zelfs Bashir Abdi kwam langs voor een geanimeerd gesprek.

10 afleveringen

  • Aflevering 2. Mee op kamp – Lop, Fodi en Gazelle (FOS Open Scouting). FOS zorgt met het project “mee op kamp’ ervoor dat ook kinderen in armoede de kans hebben om te genieten van een leuk zomervakantiekamp. Je ontdekt er meer over in deze aflevering.
  • Aflevering 6: Pia Plasmans - Sporting A. In deze dubbele aflevering ontdek je een gesprek met Pia Plasmans die binnen de Antwerpse sportdienst werkt rond sociaal-sportieve praktijken. Centrale vragen zijn “hoe kan een lokale overheid sociaal-sportieve praktijken ondersteunen?” en “Is een verdere professionalisering van de sportsector noodzakelijk?”.
  • Aflevering 7: Pieter Smets - Platform Sociaal-Sportief. Demos faciliteert het Sociaal-sportief Platform waar sociaal-sportieve praktijken als 1 luide stem kunnen spreken naar het beleid. De aflevering focust op het beleid en de noden van praktijken zoals Sportpret. Ook de link met de bredere sportsector komt aan bod.