9000 barz - street workouters met ambitie

item_left

item_right

9000 barz - street workouters met ambitie

Praktijk

9000 Barz, een community van jonge gasten met een passie voor Street Work Out proberen hun werking een plek te geven in Gent. Mohamed en Desco zijn de drijvende kracht achter de community. In de publieke ruimte zetten ze kinderen, jongeren aan om meer te doen met een bar. Niet rondhangen maar er aanhangen. De twee sportievelingen zijn deskundige in street work out, een urban sport die voorkomt in vele landen waar men gymnastiekoefeningen doet aan rekstokken. Het is een combinatie van fitness en gymnastiek: kracht, uithouding en techniek om verschillende oefeningen en standen uit te voeren. Dit vergt een enorme concentratie en training. Mo en Desco hangen zelf vijf keer in de week aan een bar, gekende oefeningen verfijnen en nieuwe trucs uitproberen.

Ze richten zich ook op de jongeren in de openbare plekken, ze betrekken hen bij het gebeuren en nodigen omstaanders uit om aan te sluiten. Via hun facebookgroep bereiken ze een grote groep jongeren. Ze zijn ondertussen met een dertigtal die elkaar op regelmatige basis ontmoeten en aan street work out doen. Ze engageren zich op sociale evenementen om kinderen en jongeren street workout te leren kennen. Ze geloven heel sterk in de positieve effecten van street work out voor jongeren: respect voor elkaar en voor jezelf, zelfbeheersing en doorzettingsvermogen, ontmoeting en elkaar ondersteunen.

Maar ze zijn een community en geen club. Ze zijn dus niet verzekerd, hebben geen geschikte plek om hun sport kwaliteitsvol te beoefenen. Nu gaan ze op zoek naar plekken met bars, maar deze zijn niet geschikt voor de sport. Ze zijn te dik of te klein, of het is verboden om er aan te hangen. Bij stad Gent klopten ze aan met een uitgewerkt dossier om een street work out – park in de openbare ruimte te plaatsten. Het duurde even, maar stad Gent liep wel warm voor het idee. De plannen zijn in maak, er komt waarschijnlijk een constructie in de buurt van het justitiegebouw. De jongens pleitten ervoor om van bij de start te kiezen voor een groot park die het mogelijk maakt voor vele jongeren om te trainen.

Dankzij de Gymfed, de sportfederatie voor gymnastiek kunnen ze beroep doen op een laagdrempelige verzekering 24 op 24 en 7 op 7. Dankzij het project rond Free Running heeft de federatie meer ingezet op urban sports en de mogelijkheid om als federatie ondersteuning te bieden.

Om de wintermaanden te trotseren is 9000 barz op zoek naar een geschikte plek om te trainen, eventueel een sporthal met rekstokken. Ze klopten aan bij buurtsport Gent, samen gaan ze op zoek naar de mogelijkheden om gebruik te maken van de buurtsportloods. Daarnaast wordt ook de piste verkend om van 9000 barz een erkende sportclub te maken. Op die manier kunnen ze aan een voordelig tarief gebruik maken van de Gentse sportvoorzieningen.

Met de hulp van sportactoren kunnen Mo en Desco hun werking verder uitbouwen. Een pleidooi voor de sector om oog te hebben voor de praktijken die ontstaan in de openbare ruimte met veel groeipotentieel. In Brussel is een community, Wolf's bar actief en ook in andere steden zie je groepen opduiken.