Academie a la carte. Een participatieproject van Recht-op vzw

item_left

item_right

Academie a la carte. Een participatieproject van Recht-op vzw

Praktijk

Recht-op vzw, een vereniging waar armen het woord nemen, organiseert al jaren pretloket Deurne. Zo nemen meer dan 1000 mensen  maandelijks deel aan allerlei cultuur, sport en vrijetijd. Maar de  actieve participatie hinkte  achterop. Deelnemen aan eenmalige workshops en/of kortlopende artistieke trajecten in eigen huis of op vertrouwd terrein lukt wel. Maar doorstromen naar het regulier aanbod binnen het deeltijds kunstonderwijs of de academie Deurne is niet evident. Om de kloof te dichten werkt Recht-op met een participatieproject.

Doel van het participatierproject "Academie a la carte" is om een methodiek te ontwikkelen op een dubbel spoor :

  • mensen in armoede  de weg laten vinden naar het aanbod binnen DKO /  academie
  • reguliere aanbieders aanzetten tot een  aanpak op maat

In 2018 hebben twee lesgevers (woord en beeld) de rangen versterkt bij Recht-op. Deze lesgevers beschikten naast hun artistieke expertise ook over de nodige “sociale vaardigheden en kennis over armoede” om drempels bij deelnemers te herkennen en aan te pakken. Voor, tijdens en na- de wekelijkse workshops woord en beeld heeft een projectmedewerker van Recht-op  tijd en energie gestoken in het geven van de nodige individuele  zorg en aanpak op maat.

Het resultaat is duidelijk: het hele jaar door was er voldoende opkomst en kers op de taart was een mooi artistiek toonmoment. Op de jaarlijkse pedagogische studiedag van academie Deurne kreeg het personeel een bad “armoede” en konden zij in dialoog gaan met enkele deelnemers van de workshops om uitgebreid stil te staan bij allerlei drempels. De reacties van de deelnemers als bij personeel van academie Deurne waren zeer enthousiast. In 2019 wordt het traject verdergezet. Deze keer met inbreng van academie zelf zodat “een  aanpak op maat” niet enkel een goedbedoelde theoretische ambitie blijft maar in een concreet uitgewerkt plan uitmondt.