Allée Du Kaai

item_left

item_right

Allée Du Kaai

Praktijk

Allée Du Kaai werd in 2014 uit de grond gestampt als tijdelijk project voor de Materialenkaai, aan het kanaal in Brussel, tegenover Thurn &Taxis (Havenlaan 49, 1000 Brussel). In afwachting van de definitieve herinrichting van deze zone zorgt Leefmilieu Brussel voor een tijdelijk gebruik van de locatie, zowel buiten als in de huidige gebouwen, om er een sociale dynamiek te ontwikkelen die een voorproefje zal zijn van de functies die in de toekomstige inrichting voorzien zijn.

Op de site langs het water – twee hangars en een grasveldje – wil eigenaar Leefmilieu Brussel tegen 2019 een recreatief park aanleggen. In afwachting kan de vzw De Toestand de ruimte gebruiken, voornamelijk voor de jongeren uit de buurt. “We willen vooral een plek creëren waar jongeren spontane acties kunnen opzetten, waar ze kunnen doen wat ze willen, waar ze ook fouten kunnen maken”, zeggen Niels Coppens en Felix Aerts aan FM Brussel.

Allée Du Kaai is een spontane actie zone geworden aan het kanaal voor de mens en zijn vriend uit de buurt en de stad. Het project staat open voor participatieve, sportieve, creatieve, constructieve en allerhande interessante initiatieven. Mensen komer er sporten, spelen, bouwen, chillen of meer.

Allée Du Kaai wordt gecoördineerd door Toestand vzw. Vrije ruimte staat onder druk. Tegelijk staan er miljoenen vierkante meters gebouwen leeg in Brussel en elders. Toestand brengt deze twee bijeen, door in leegstaande of vergeten gebouwen tijdelijke autonome socio-culturele centra te organiseren. Deze worden spontane actie zones, waar dialoog, creatie, autonomie en actie centraal staan. Vzw Toestand werkt voor het project samen met architecten en ook met experts in participatie.

Meer info vind je hier, foto’s over alle initiatieven bij Allée Du Kaai vind je hier.