ART IN THE DARK - Zicht op Cultuur - Diverse locaties

item_left

item_right

ART IN THE DARK - Zicht op Cultuur - Diverse locaties

Praktijk

Hoe is het te leven in volledige duisternis? Kunnen mensen met een visuele beperking wel van kunst genieten? En wat met kleuren en vormen? In samenwerking met Zicht op Cultuur, sociaal-culturele beweging binnen Blindenzorg Licht&Liefde vzw werd een uniek participatieproject uitgewerkt: Art in the Dark (AITD).

In AITD werden de rollen omgekeerd: de blinde ervaringsdeskundigen nemen de zienden mee op een begeleide rondleiding in een volledig verduisterde container. Deze container, de ‘Black box’ van hedendaags beeldhouwer Peter Rogiers, werd twee werken opgesteld. Van welke kunstenaar de werken in de black box waren, verklappen ze niet op voorhand. Bezoekers leren de beelden dus enkel kennen door ze te betasten en de beschrijving van de gidsen. De container reisde de kust af tijdens Beaufort03 en was voor de ziende bezoeker een unieke ervaring. Na de rondleiding was er een nababbel voorzien. Voor vele mensen was dit de eerste kennismaking met de leefwereld van blinden en slechtzienden.

Zicht op cultuur

Als sociaal-culturele beweging van Blindenzorg Licht en Liefde zet Zicht op Cultuur (ZOC) stappen naar inclusie en diversiteit. Inclusie gaat ervan uit dat kansengroepen, zoals mensen met een visuele handicap, automatisch en integraal deel uitmaken van de samenleving en een evenwaardige plaats innemen als onderscheiden deelgroep.

Publicatie Ongeziene Rijkdom

Twaalf blinde en slechtziende ervaringsdeskundigen van Zicht Op Cultuur werden voor dit project opgeleid tot gids. De kennis die zo ontstond werd verzameld in de publicatie OngeZIENe Rijkdom. Blinde en slechtziende bezoekers openen de blik op kunst en erfgoed.

Cursus op aanvraag

Provincie Vlaams-Brabant werkte i.s.m. Blindenzorg Licht en Liefde een cursusaanbod uit voor museum- en erfgoedmedewerkers die betrokken zijn bij het onthaal en de begeleiding van bezoekers. In de cursus leren ervaringsdeskundigen specifieke vaardigheden aan voor de omgang met personen met een visuele handicap. 

Contacteer hiervoor Rebecca Schoeters (museumconsulent provincie Vlaams-Brabant), rebecca.schoeters [at] vlaamsbrabant.be of tel. +32 (0)16 26 76 19