Bib Permeke als netwerkorganisatie

item_left

item_right

Bib Permeke als netwerkorganisatie

Praktijk

In 2005 werd Bibliotheek Permeke feestelijk ingehuldigd op het De Coninckplein. Het De Coninckplein of ‘koningsplein’ was lange tijd een te mijden plek, die bekend stond als verzamelplaats voor junkies, criminelen, landlopers en prostituees. De bibliotheek moest de aanjager worden van stadsvernieuwing en de huiskamer voor de buurt worden. Anno 2017 is de bibliotheek effectief een ontmoetingsplek in Antwerpen-Noord geworden. Een openbare plaats die een heel divers publiek weet aan te trekken. Al blijft de buurt kampen met armoede en verwaarlozing.

Het Permeke-complex huisvest niet alleen de bibliotheek, maar ook een café en restaurant, een stadskantoor, verschillende culturele instellingen en ruimtes voor ontmoetingen en voorstellingen. De bibliotheek probeert buurtbewoners binnen te halen en een bijdrage te leveren aan de positieve uitstraling van de wijk voor niet-wijkbewoners. De bibliotheek slaagt, zij het soms met vallen en opstaan, in beide opdrachten.

In een recent interview met een medewerker van Permeke polst Miek De Kepper naar de aanpak van de bibliotheek Permeke en meer bepaald naar de aanpak rond duurzaamheid, cocreatie, netwerken, gebruikersexpertise, circulair werken in plaats van lineair en aanbodgericht… Hoe maak je van je bibliotheek een netwerkorganisatie? Door (kleinschalig) te experimenteren en te durven vernieuwen, blijkt uit het verhaal van Mieke Van Geel, coördinator innovatief cultuurbeleid. En door radicaal uit te gaan van je context. Lees hier het volledige interview.