Bruggenbouwproject - Beringen - Brede school De Terrilling

item_left

foto_rimo_Limburg

item_right

Bruggenbouwproject - Beringen - Brede school De Terrilling

Praktijk

In Beringen-Mijn zet Samenlevingsopbouw zijn schouders onder de organisatie van brede school activiteiten. Dankzij dit project coördineert een medewerker verschillende activiteiten in samenwerking met drie basisscholen. Naast een goeie samenwerking met deze drie scholen zijn ook de cultuur-, sport- en de jeugddienst betrokken.

foto_rimo_Limburg

Brede School De Terrilling voorziet een aanbod van leuke activiteiten voor kinderen tot 12 jaar. Dit vrijetijdsaanbod is er voor alle kinderen die in Beringen-Mijn wonen of er naar school gaan. Deze activiteiten gaan door op verschillende locaties in de buurt: in de 3 basisscholen, het zwembad, op de site van Be-Mine, de stedelijke academie voor woord, muziek en dans, enz. De initiatiefnemers zijn de basisscholen T’ Ateljeeke, Het Mozaïek en de Horizon, Samenlevingsopbouw RIMO Limburg en de dienst samenleven van Beringen. 

Met dit aanbod willen de initiatiefnemers de kansen vergroten voor kinderen uit de buurt om deel te nemen aan vrijetijdsactiviteiten direct na school. Vervoersproblemen of de onbekendheid van het huidige vrijetijdsaanbod kunnen hierdoor opgevangen worden. Zo leren kinderen niet alleen nieuwe talenten ontdekken of zich breder ontwikkelen, maar krijgen ze de kans om alle kinderen uit hun buurt beter te leren kennen. Het aanbod is afgestemd op wat de kinderen interesseert: dans- en circustechnieken, koken, loopsessies …

De layout van de bredeschool-brochure is ondertussen goed gekend bij de leerlingen. Dankzij deze brochure zijn de leerlingen op de hoogte van het naschoolse aanbod. In een van de drie scholen wordt steeds een aanbod voorzien. De verplaatsing naar de activiteiten kan met de fiets, of te voet. Soms brengt een ouder of een leerkracht de kinderen met de auto. Via minimaal deelnamegeld en eenvoudig inschrijven wordt de drempel laag gehouden.

In het aanbod zitten zowel cultuur, als sport en spel. Voor de verschillende initiaties rekent men op lokale verenigingen en ouders. De brede school wil op die manier kinderen de kans geven om lokale verenigingen te leren kennen. Ondertussen werken ze ook aan een plan om deze verenigingen te ondersteunen om hun aanbod zo laagdrempelig mogelijk te maken…

Contact

Anna Dieltjens - anna.dieltjens [at] rimo.be