Clean Break (Londen, Verenigd Koninkrijk)

item_left

foto (c) vam.ac.uh

item_right

Clean Break (Londen, Verenigd Koninkrijk)

Praktijk

Clean Break werd in 1979 opgestart door twee vrouwen die een straf moesten uitzitten in een vrouwengevangenis in North Yorkshire en is geworteld in de overtuiging dat theater levens verandert. Sindsdien is Clean Break uitgegroeid tot een gerenommeerd theatergezelschap dat originele stukken schrijft en uitvoert in samenwerking met vrouwen die aan de verkeerde kant van het strafrechtelijk systeem zijn beland. 
Clean Break brengt met confronterende en (wereldwijd) bekroonde toneelstukken de ervaringen en verhalen van vrouwen over misdaad en berechting op de planken. De voorstellingen spelen zowel in gevangenissen als op de bühne van vermaarde theaterhuizen. Zo wil het de stemmen van deze kwetsbare vrouwen die niet gehoord en gemarginaliseerd worden een plaats geven in het cultuurlandschap en de maatschappij. De theaterstukken worden door gerenommeerde (vrouwelijke) scenaristen geschreven in nauwe samenwerking en samenspraak met de vrouwen. Via het publiek maken van deze verhalen wil Clean Break ook de schade veroorzaakt door het falende strafrechtelijke systeem zichtbaar maken en hierover een maatschappelijk debat initiëren.

Een tweede pijler van de werking van de organisatie is het educatieve programma dat geaccrediteerde artistieke cursussen aanbiedt. Naast cursussen 'Introduction to drama' en 'Introduction to performance', beiden geaccrediteerd, wordt er ook Engels gedoceerd en is er een vormingsaanbod dat zich richt op de persoonlijke ontwikkeling.
Clean Break organiseert dit educatief programma zowel in vrouwengevangenissen als daarbuiten en dit zowel met vrouwen die zich geconfronteerd weten met het strafrechtelijk systeem als kwetsbare vrouwen. Hiertoe heeft Clean Break een stevig netwerk uitgebouwd met organisaties die actief zijn op het gebied van de geestelijke gezondheid, middelengebruik en verslaving, huiselijk geweld en reclassering. Om de cursussen zo laagdrempelig mogelijk te maken worden ze gratis aangeboden en worden ook reiskosten en kinderopvang gedekt door de organisatie. 
Een aansluitend programma, ‘Stage Works’ wil huidige en oud-studenten de mogelijkheid bieden om werkervaring op te doen tijdens stages bij gerenommeerde Londense theatergezelschappen en kunstenorganisaties. De vrouwen worden ook begeleidt in functie van het leven na Clean Break en krijgen hiertoe ondersteuning in het zoeken naar werk of bij het opstellen van aanvragen naar voortgezet of hoger onderwijs. Naast workshops wordt er ook individuele ondersteuning aangeboden die de vrouwen wil helpen (weer) aansluiting te vinden in de bredere maatschappij. Meer dan 70 % van de vrouwen die uit het educatieve programma van Clean Break, vindt nadien een baan of kunnen ergens langdurig als vrijwilliger aan de slag.

Pests (2014)

Rolly, een jonge vrouw, verlaat de gevangenis. Afgekickt van de heroïne, zwanger en vastbesloten een frisse start te maken gaat ze naar huis, waar oudere zus Pink woont. In 'het nest' is de tijd blijven stilstaan en ziet het leven er nog exact hetzelfde als toen Rolly het achterliet voor de gevangenis.
De zussen hebben beide verschillende gevangenisverblijven op het palmares van hun jonge leven maar het is hun ‘gewoon’, hun 'normaal' waar ze niet over praten. Pink lijdt aan zware angsten en psychoses maar is gestopt met haar medicatie tijdens de afwezigheid van haar zus. 
Een autovakantie naar Camber Sands 'voor het helemaal mis liep' is een gekoesterde herinnering aan hun kindertijd. Nadien werden beide meisjes uit huis geplaatst. Voor Rolly, de jongste van de twee werd een pleeggezin gevonden maar Pink moest de rest van haar jeugd doorbrengen in een instelling. Pijnlijke herinneringen aan de (groeps-)verkrachtingen die ze in deze instelling is ondergaan, terroriseren Pink 's nachts en in haar psychoses.
Zwangerschappen die resulteren in de plaatsing van de baby, kansarmoede, mishandeling, psychische ziektes, ongeletterdheid, geweld, druggebruik,... De twee kwetsbare kinderen zijn kwetsbare volwassenen geworden, ingesloten in een cyclus van afhankelijkheid van heroïne en elkaar.