Color cultuur, een participatieproject

item_left

item_right

Color cultuur, een participatieproject

Praktijk

Cultuur kent geen grenzen en dat wil de FMDO met het participatieproject Color Cultuur laten zien. FMDO vzw staat voor Federatie van Marokkaanse en Mondiale Democratische Organisaties. De organiatie is erkend als vereniging in het werkveld sociaal-cultureel volwassenenwerk door de Vlaamse overheid.

In 2018 verkent de federatie samen met mensen met een migratieachtergrond het cultuuraanbod van culturele partners in Antwerpen, Brugge, Kortrijk en Oostende. Samen streven ze naar meer diversiteit en interculturele ontmoetingen binnen het bestaande cultuuraanbod. FMDO werkt hiervoor met het Cultuurcentrum Brugge, Opera Ballet Vlaanderen (Antwerpen), Kunstencentrum Buda (Kortrijk) en Theater aan Zee (Oostende). Bij deze partnerorganisaties vind je sinds begin 2018 een comfortabele bank  waarin je kan plaatsnemen en culturele uitwisseling met een bank begint.

Leidy Soto, educatief medewerker van de FMDO en Famke Struyve, publiekswerker van het kunstencentrum Buda gaan maandelijks door het programma van kc Buda op zoek naar aanknopingspunten. In april vonden ze de film ‘Rosie en Moussa’ van regisseur Dorothée Van Den Berghe. De film werd vertoond in aanwezigheid van de twee hoofdacteurs en regisseur. De FMDO-lidvereniging Narek trakteerde de aanwezigen op een dansvoorstelling en vrijwilligers serveerden lekkere empanadas. In mei stond Spaanse film centraal. Na de screening van 'La novia del desierto' gaf Julia Kratje (Universidad de Buenos Aires) een lezing in het Spaans en kwamen twee dames van de Latijns-Amerikaanse gemeenschap in Kortrijk langs op de bank van Color Cultuur.

Ook met Theater aan Zee was er deze zomer een mooie samenwerking. Op de openingsavond bracht Color Cultuur vrijwilliger Nazilla Rahmati op ontroerende wijze een tekst over leven en dood, geschreven door Freek Mariën, auteur en theatermaker. Met een bootje werd Nazilla over de vijver van het Leopoldpark gevaren waarna ze op het podium het publiek van meer dan 2000 muziek -en theaterliefhebbers toesprak.