Cultuurnetwerkers Antwerpen

item_left

item_right

Cultuurnetwerkers Antwerpen

Praktijk

De Antwerpse Cultuurnetwerkers die tewerkgesteld zijn in zes cultuurcentra in Antwerpen, zetten samen met jongeren uit de wijk activiteiten op rond muziek, dans, theater, spoken word, film,…. Op die manier willen de cultuurcentra, en bij uitbreiding het lokaal cultuurbeleid van het betreffende district, hun aanbod zo goed mogelijk afstemmen op de lokale behoeften en bevolkingsprofielen.

De cultuurnetwerkers draaien voor een stuk regulier mee in het cultuurcentrum en leren de werking van het centrum kennen. Ze verkennen de omgeving, zetten (sociaal-) artistieke trajecten met en voor jongeren op, experimenteren in communicatiemethodes en publiekswerking en zijn aanspreekpersoon voor jongeren in hun werkingsgebied.

Eén van de belangrijke doelstellingen van het project is dat de cultuurnetwerkers op termijn doorstromen naar het reguliere arbeidscircuit. Het project is een samenwerking tussen Werkmaat vzw, het Antwerps integratiecentrum en Stad Antwerpen.

Een concreet project die Borgerhouts cultuurnetwerker Seddik Azouaghe (links op de foto) en filmproducer Latif Ait Ahmed (rechts op de foto) in een sociaal-artistieke tandem in 2016 realiseerden is de kortfilm Kuffar. Met een budget van  15.000 euro sloegen vzw De Meesters, het district Borgerhout en De Roma de handen in elkaar voor het maken van een kortfilm. Het resultaat van maanden hard werk werd in een bomvolle Roma getoond. Wat volgde was een elf minuten durende flits die de kijker een kortstondige inkijk gaf in het leven van enkele Antwerpse Syriëstrijders aan het front. Het volledige acteursbestand werd in Borgerhout gevonden. Jongeren die tot op dat moment nog nooit een camera van dichtbij hadden gezien, namen in de Roma hun bloemen in ontvangst als ware het Oscars. In dit artikel van Stampmedia vind je meer info over dit project.