Favela Painting (Rio de Janeiro, Brazilië)

item_left

item_right

Favela Painting (Rio de Janeiro, Brazilië)

Praktijk

Sinds 2007 ondernemen Nederlandse kunstenaars Jeroen Koolhaas en Dre Urhahn sociaal-artistieke projecten in Rio de Janeiro. Met Favela Painting hebben ze in Vila Cruzeira, op drie maanden tijd samen met plaatselijke jongeren een 150 m2 grote ‘Boy with Kite’ geschilderd. In een tweede project is 2000 m2 onder handen genomen en in 2010 is een 7000 m2  groot plein bestaande uit 34 huizen aan de voet van de favela Santa Marta omgetoverd tot een kunstwerk.

De streetart projecten ontstaan op dezelfde manier als de favela’s: niet structureel of gepland, wel van onderuit. Van het ontwerp tot de uitvoering, alles wordt samen gedaan. Vanuit een benadering waarbij het talent in de verf wordt gezet wordt een ander beeld van de favela getoond aan de buitenwereld.
De kunstenaars weten zich geïntegreerd in de gemeenschap. Zelf halen ze hierbij het belang van een BBQ aan: “als je een BBQ organiseert wordt je gastheer en ben je niet enkel te gast.”

Naast een artistieke finaliteit zet Favela Painting ook in op tewerkstelling: de  jongeren die deze openlucht gallerijen schilderen worden hiertoe opgeleid en krijgen via een arbeidscontract betaald voor hun werk. Met het diploma in de hand en de internationaal gekende kunstwerken van Favela Painting op hun C.V. hebben ze meer kansen op de arbeidsmarkt. De jongeren geven niet zelden aan dat ze door dit project kansen hebben gekregen die voordien ondenkbaar waren. 

Vila Cruzeiro (2014-2015)

De try-out bestaande uit 35 huizen in de favela Santa Marta bracht inspiratie om dit op grotere schaal uit te werken. Voor project gaat Favela Painting terug naar Vila Cruzeiro. De verschillende wandelingen met de lokale crew van het vorige project en intense discussies brachten inspiratie. Het ontwerp bestaat uit een reeks van kleine vierkantjes die vanaf straatniveau helemaal de heuvel opkruipen. De tekening wil de plaats bereiken waar Vila Cruzeiro ooit is ontstaan. Het design maakt het mogelijk dat meerdere mensen op verschillende plaatsen kunnen werken.
Een eerste fase worden de poreuze buitenmuren van de huizen met een beschermende gipslaag bezet. Dan zijn de huizen klaar om canvas te zijn.