GUSTA. Goesting in cultuur - De Wekke vzw - Aalst

item_left

gusta

item_right

GUSTA. Goesting in cultuur - De Wekke vzw - Aalst

Praktijk

Met Gusta - goesting in cultuur - brachten een aantal organisaties die betrokken zijn met cultuur dichter bij de armen. Aalstenaar Yves De Pauw had de artistieke leiding over het Gusta-project. Met vijf collega's uit diverse kunstdisciplines werkte hij aan een breed kunstproject. 

Alle deelnemers proefden in het najaar van 2009 van de verschillende kunstdisciplines (theater, muziek, dans, schrijven en beeldende kunst), die elk geïntroduceerd werden door een professionele kunstenaar. De deelnemende kunstenaars zijn muzikant Chris Carlier, choreografe Caroline D'Haese, theatermaker Davy Scheerlinck, schrijver Bart Koubaa, productieleider Lies Geldhof en beeldend kunstenaar Jo Brugmans. Van zodra de keuze gemaakt was, werkte elke 'kunstgroep' naar de uiteindelijke voorstelling toe. Als artistieke inspiratie binnen het project werd het verhaal van Odysseus’ terugreis op weg van Troje naar zijn geliefde Penelope genomen. Alle deelnemers lieten zich inspireren door dit verhaal over de omzwervingen die een persoon moet ondergaan om thuis te komen. Hun gedichten, schilderijen, scènes, dansimprovisaties werden samengesmolten tot één voorstelling over de trip van Gusta.

In 2011 werd Fanfare Gustafa opgericht in het kader van het project 'GUSTA - Goesting in cultuur'. Wie zin had, mocht mee komen spelen. Enige muzikale voorkennis was niet vereist. 

De straatfanfare trad voor het eerst op tijdens Cirk!, het driedaagse straatfestival dat eind augustus in Aalst plaatsvindt. Muzikant Pieter Nevejans begeleidde de groep. 

Contact: dewelle [at] welzijn.net (Peter Dauwe), De Welle vzw - Paternosterstraat 1, 9300 Aalst