Het Scheldeoffensief - theateratelier voor mensen met een beperking. Een participatieproject.

item_left

item_right

Het Scheldeoffensief - theateratelier voor mensen met een beperking. Een participatieproject.

Praktijk

Het Scheldeoffensief wil goesting en talent voor theater bij mensen met een beperking in de regio Gent opsporen, uitdagen en tonen aan een breed publiek. Met een driejarig participatieproject (juli 2018- juni 2021) creëren ze een tussenruimte tussen kunst en zorg, een open plek waar volop geëxperimenteerd kan worden met theater en waarvan mensen met een beperking mede-eigenaar zijn.

Het Scheldeoffensief is een nieuwe vzw die in 2017 werd opgericht door Frank Dierens en An Van den Bergh. Als voortraject voor dit participatieproject realiseerden zij in het voorjaar 2017 een klein theaterproject met gemeenschapscentrum ’t Groenendal en enkele centra voor mensen met een beperking.

Initiatiefneemster An Van den Bergh vertelt: "We rekruteerden via diverse voorzieningen mensen met een beperking om deel te nemen aan een workshop en op basis hiervan selecteerden we enkele spelers voor een intensieve repetitieperiode. Een gemengde groep acteurs werkte gedurende drie weken onder begeleiding van theatermakers Frank Dierens en Koen Boesman, actrice Mira Bryssinck en muzikant Geoffrey Burton aan een performance gebaseerd op De Storm van Shakespeare. Dat was een heel fijne ervaring maar we wilden meer. Onze missie op lange termijn is om bij te dragen aan een duurzame cultuurparticipatie van mensen met een beperking en een meer inclusief kunstenveld. Gesprekken met deelnemers en partners in ons voortraject bevestigden de sterke nood hieraan in deze regio. Daarom besloten we vzw Het Scheldeoffensief op te richten en via een driejarig participatieproject te onderzoeken of we tussen juli 2018 en juni 2021 de basis kunnen leggen voor een duurzaam theateraanbod voor mensen met een beperking."

Vanaf september 2018 organiseert Het Scheldeoffensief op dinsdagvoormiddag een doorlopend theateratelier voor volwassenen (18+) met een bepaalde kwetsbaarheid of beperking in de ruime regio rond Gent die zin hebben om hun spelerskwaliteiten te verkennen. Het atelier is een actieve onderdompeling in verschillende theaterstijlen in een professionele theatersetting met persoonlijke begeleiding op maat.

Tijdens het participatieproject zullen er ook twee inclusieve theatervoorstellingen worden gerealiseerd. Deelnemers aan het atelier kunnen doorstromen naar een kleine poule van spelers voor wie theater meer is dan een fijn tijdverdrijf, die erdoor gebeten zijn, die specifieke spelkwaliteiten in zich hebben en die zich intensiever willen engageren. Met deze poule starten ze een intensiever werkproces waarin wordt samengewerkt met kunstenaars zonder beperking. Dit proces mondt uit in inclusieve voorstellingen die getoond worden aan een breed publiek.