Interactief stadsspel doet Schaarbeek fluiten

item_left

item_right

Interactief stadsspel doet Schaarbeek fluiten

Praktijk

De dienst Nederlandse cultuur uit Schaarbeek doet zijn inwoners fluiten. ‘Quand Les Zoziaux’ is een interactief stadsspel met elektronische mussen. Hierbij strijkt een zwerm van vier elektronische mussen neer in vier verschillende Schaarbeekse wijken tijdens de maand april. Deze mussen nemen het een maand lang tegen elkaar op. Wanneer een buurtbewoner of een passant naar een mus fluit, licht ze op en wordt het fluitsignaal geregistreerd. Wekelijks wordt dan de buurt die de meeste fluitsignalen weet te genereren in de bloemetjes gezet, alsook de buurt die het leukste buurtinitiatief heeft georganiseerd.

Deze mussen worden wekelijks toegekend aan de 'mussenier' van de wijk. Dat is een persoon of organisatie die zorgt voor de mus en tegelijkertijd het buurtiniatief helpt organiseren. Hij functioneert tevens als aanspreekpunt voor de buurt.

Na een succesvolle passage in 2016 strijken in april 2018 een zwerm van 4 elektronische mussen neer in 4 verschillende Schaarbeekse wijken. Deze mussen zullen het een maand lang tegen elkaar opnemen in een leuk en interactief stadsspel. De partners van 1030 cultuur zetten deze schattige vogeltjes in om ontmoetingen te stimuleren en de betrokkenheid van bewoners bij hun buurt te vergroten.

Wekelijks zal de buurt die de meeste fluitsignalen weet te generen, maar ook die met het leukste buurtinitiatief van de week, in de bloemetjes worden gezet. Elke buurt wisselt wekelijks van mussenier. Dit is de persoon of organisatie die gedurende die week de krachten bundelt en activiteiten op poten zet – er kortom voor zorgt dat de mus – en bijgevolg ook de buurt – leeft. De mus die aan het einde van de rit de meeste fluitsignalen weet te verzamelen, wordt gevierd.

Werkt zoiets? In 2016 werd er maar liefst 194.118 keer gefloten naar de mussen, 37 vooraf geplande acties werden op de website aangekondigd (gemiddeld 9 per wijk) en tal van spontane initiatieven borrelden op. Deelnemers waren heel jong tot best al oud, van verschillende achtergronden, moedertalen en religies.

Ondanks de hobbelige start, scheerden de mussen van Quand les zoziaux hoge toppen tijdens de eerste week van de competitie. Kleine en grote Schaarbekenaren floten waanzinnig vaak naar onze José, Germaine, Tjilp de Hamoir en Gaucheret en de buurten zetten hartverwarmende initiatieven op poten. Er werd koffie op de stoep gezet, soep uitgedeeld en van een aperitiefje genoten met de buren. Een klacht in verband met nachtelijk fluitlawaai werd omgebogen tot een samenwerking en resulteerde in een meertalige oproep aan de buurt om de nachtrust van de families te respecteren.