JONGEREN IN 'T GROEN - Leren Ondernemen vzw - Leuven

item_left

lerenondernemen_jongereninhetgroen

item_right

JONGEREN IN 'T GROEN - Leren Ondernemen vzw - Leuven

Praktijk

Jongeren in't Groen is een project binnen de jongerenwerking van Leren Ondernemen vzw rond groen en tuinieren in de eigen buurt met kinderen en jongeren. Leren Ondernemen vzw is een vereniging van en voor mensen in armoede in Leuven. Ze bereiken zowel generatiearmen als nieuwe armen, autochtonen/allochtonen, jong/oud, man/vrouw. Dagelijks komen 150 mensen naar de vereniging. 30 vrijwilligers en 9 doelgroepmedewerkers werken er. Mensen in armoede komen bij hen terecht via een breed netwerk (OCMW, CAW, VDAB, verenigingen, scholen, stad, ...).

Leren Ondernemen streeft naar een integrale werking. Ze zijn sterk in het verknopen van verschillende dienstverlenende activiteiten. Er is bijvoorbeeld een sociaal restaurant (lokale diensteneconomie) en een solidaire kruidenier. Voeding, in al haar aspecten, is een belangrijk thema in de vereniging. Gezonde voeding, de oorsprong van producten… daar speelt ook hun ecologiewerking op in.

Leren Ondernemen heeft ook een zeer actieve voor- en naschoolse kinderopvang. Die bouwden ze uit tot een heuse kinder- en jongerenwerking met innovatief werk rond onderwijs, opvoedingsondersteuning en vrijetijdsbesteding. Daar ligt ook de kiem van het project Jongeren in 't Groen. Hun werking vertrekt vanuit een open attitude en spreekt jongeren aan op betrokkenheid en engagement. Vanuit de focus op voeding en ecologie ontstond het plan om met kinderen en jongeren op een ecologische manier groenten, klein fruit en kruiden te kweken. Er werden bakken gemaakt op het binnenplein en ze gingen op zoek naar mensen uit de buurt die hun tuin (of een stukje ervan) willen delen.

De tuintjes worden ontworpen en onderhouden door de kinderen van de kinderwerking. Wekelijks komen ze langs. Buurtbewoners kunnen helpen maar dat hoeft niet. Verschillende organisaties helpen het project. Met JNM (Jeugdbond voor Natuur en Milieu) werden er afspraken gemaakt, en ook VELT (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren) is heel enthousiast over het project. Tijdens de vakantie worden er uitstappen georganiseerd waar kinderen kunnen ontdekken en leren.

Met stip noteren we enerzijds de integrale werking. Door de thematische focus (voeding/gezondheid/ecologie) sluit de kinder- en jongerenwerking naadloos aan op de werking van de volwassenen en is het een verrijking. Anderzijds is het samen tuinieren een mooie manier om vanuit de kinder- en jeugdwerking de banden aan te halen met de buurt.

Contact: info [at] lerenondernemenvzw.org (Marius Snauwaert) (Leren ondernemen vzw)