Mechelse jongeren aan het stuur van cultuurcentrum

item_left

item_right

Mechelse jongeren aan het stuur van cultuurcentrum

Praktijk

Cultuurcentrum en H30 werken samen met een groep van 18 jongeren tussen 16 en 25 jaar die als denktank een stem krijgt bij het samenstellen van het cultuuraanbod. Onder de roepnaam ‘Ansjovis’ zullen de jongeren rondzwemmen in het cultureel landschap langs allerlei voorstellingen, concerten en tentoonstellingen. De jongeren gaan ook op zoek gaan naar jong talent dat een podium verdient op Radar, het podiumplatform in het cultuurcentrum voor jong talent in opmars. Daarnaast krijgt de groep ook de gelegenheid om in het cultuurcentrum een eigen programmatie neer te zetten. Met dit initiatief zoekt het cultuurcentrum samen met H30 naar nieuwe manieren om de programmatie nog sterker af te stemmen op jongeren.

De groep jonge cultuurliefhebbers van Ansjovis gaat het komend seizoen op prospectie in het lokale en Vlaamse culturele landschap. Ze brengen bezoeken aan allerlei voorstellingen, concerten en tentoonstellingen. Ook zullen ze hun kritische blik delen met de programmatoren van het Cultuurcentrum Mechelen en samen met hen werken aan een deel van de programmatie.

Daarnaast krijgt de groep ook de gelegenheid om in het Cultuurcentrum een eigen programmatieconcept neer te zetten. Het Cultuurcentrum Mechelen houdt enkele data, zalen en budget vrij. Tot slot worden ze ook betrokken bij de programmatie voor seizoen ’18-’19, zodat hun blik op cultuur ook daar een plek zal vinden.

Verleden seizoen lanceerden het Cultuurcentrum Mechelen en H30 een oproep via de sociale media. Ook het diverse netwerk van jongeren die in de artistieke werkplaats H30 experimenteerden met uiteenlopende artistieke disciplines zoals muziek, performance, theater, beeld en creatie werd aangesproken. Een aantal van deze jongeren volgen of volgden parallel aan hun activiteiten bij H30 een kunstopleiding in het deeltijds kunstonderwijs. Maar net zo goed zitten er self-made rockmuzikanten en DJ’s in de nieuwe denktank. Ook jobstudenten en stagiairs die actief waren bij het Cultuurcentrum Mechelen, H30 en Beeldsmederij De Maan sprak men aan om deel te nemen aan de denktank voor jonge cultuurliefhebbers.

Niet alleen de culturele interesses en artistieke ervaringen van de jongeren die deelnemen aan Ansjovis zijn uiteenlopend, ook de samenstelling van de denktank is behoorlijk divers en weerspiegelt de vele wijken en gezichten van Mechelen.