Oewist? - Huize Monnikenheide - Zoersel

item_left

foto (c) monnikenheide

item_right

Oewist? - Huize Monnikenheide - Zoersel

Praktijk

In 2013 viert Monnikenheide - een voorziening voor mensen met een handicap uit Zoersel - z'n 30-jarige verjaardag. Naar aanleiding van deze feestelijke gebeurtenis werd op basis van de verhalen van de bewoners en de begeleiding een interactieve theatervoorstelling gemaakt die het publiek mee op sleeptouw nam doorheen de voorziening. Van bij de start van het project sloeg de voorziening ook de brug naar de plaatselijke verenigingen voor amateurkunsten, zoals theatergezelschap Tilia en dansschool Niké.

foto (c) monnikenheide

Na deze eerste ervaring heeft de voorziening en haar bewoners de smaak te pakken. In 2016 brengen ze een tweede voorstelling op de planken: Goe gebakken! Recent boden ze deelnemers verschillende workshops om hun theatervaardigheden verder te ontwikkelen. Onderstaand overzicht namen we over van de website van vzw Monnikenheide: 

Jij en ik, bewegen en klinken samen tot wij

Els Beuls startte met haar workshop ‘Jij en ik, bewegen en klinken samen tot wij’. Een groep van 18 mensen met en zonder beperking experimenteerden met beweging op de klanken van uiteenlopende muziekjes. Klassiek of modern, instrumentaal of vocaal,… .

Licht en decor

De tweede workshop draaide om theater maken met licht en decor. Deze workshop werd gegeven door Dirk Ceulemans, al jaren actief in theater als lichttechnieker en -ontwerper voor theater-, musical- en dansproducties. Hij is verbonden aan ‘Opendoek’ als coach en docent waar hij verschillende theatergroepen begeleidt. Eveneens geeft hij lichtcursus in de regieopleiding aan de Academie van Lier. Licht is voor hem een wezenlijk onderdeel van een voorstelling. Licht tekent mee het verhaal, de beweging, de hartslag…

Zomer-dag-kamp

De week van 21 augustus bracht  4 docenten, Arne, Elena, Ria en Adriaan,  samen in een ‘zomerdagkamp’. Vier dagen lang, van 8.30 tot 15.30, werkten de cursisten met geluid, beeld en tekst. Na 4 dagen lang spelen, onderzoeken en ontdekken, brachten ze op donderdag 24 augustus een toonmoment. 

Het zelfvertellende verhaal

In de derde workshop gaat Gert Boeckx op zoek naar verhalen. Alles heeft een verhaal. Iedereen heeft een verhaal. De  groep ontdekt verhalen uit zichzelf, verhalen uit elkaar, verhalen met woorden, verhalen zonder woorden. Ze spelen verhalen en worden stukje per stukje meer zelf een verhaal. Een zelfvertellend verhaal.

Improvisatie

De vierde workshop ‘Improtheater’ wordt begeleid door Ann Claes, freelance actrice en improvisatieactrice. 

Zoet

Zoete verhalen vertellen met woorden, zoete verhalen vertellen met je gezicht, zoete verhalen vertellen met je lichaam. In deze workshop vertel je al dansend een verhaal. Docente voor deze workshop is Jolien Michielsen. In 2014 richtte ze samen met haar collega Evelyne Van Hecke de vzw Moving Ground op. Met haar gezelschap maakte ze verschillende performances. Ze is onder andere ook docente bij Ballet- en Dansschool Niké vzw, die optraden in de eerste voorstelling “Oewist?”.

Slotstuk

In de loop van 2018 zullen alle vergaarde vaardigheden uit de theaterworkshops en het zomerkamp gebundeld worden tot één gloednieuwe, schitterende voorstelling onder leiding van de vaste regisseur Arne Baeck.