PAR TOI - Bolwerk vzw - Kortrijk

item_left

bolwerk_partoi.

item_right

PAR TOI - Bolwerk vzw - Kortrijk

Praktijk

Par Toi, het textielatelier van Bolwerk, is een participatieproject in Kortrijk. Via het project Par Toi willen ze de buurtbewoners dichter bij Bolwerk betrekken. Par Toi, het textielatelier van Bolwerk, is een participatieproject in Kortrijk. Het atelier bevindt zich in de Zwevegemsestraat, dé multiculturele straat bij uitstek in Kortrijk (nu in de Veldstraat 158). Via het project Par Toi willen ze de buurtbewoners dichter bij Bolwerk betrekken. Enerzijds zijn er op woensdagnamiddag workshops waarin jongeren tussen 15 en 25 jaar zelf kleren leren ontwerpen. Anderzijds is er op woensdagavond een open atelier waarin de naaimachines door iedereen gebruikt kunnen worden!

Bolwerk ontstond in Deerlijk in 2003. Met een voorliefde voor 'oude' materialen en gefascineerd door de fictiereeks 'Carnivale', het circus van Calder en de collectie circusaffiches van het Huis van Alijn sloeg een groep jongeren aan het experimenteren met uiteenlopende artistieke disciplines zoals circuskunsten, muziek, dans, mode, installaties, theater en beeldend werk.

De organisatie heeft daarvoor vijf ateliers die elk met zowel eigen als met collectieve bolwerkproducties bezig zijn. Er is een textielatelier, een muziekatelier, een beeldend atelier, een kookatelier en een speelatelier. Regelmatig is er vanuit de ateliers productionele samenwerking met andere actoren uit de sociale en culturele wereld.