Reuzen in Borgerhout

item_left

item_right

Reuzen in Borgerhout

Praktijk

De reuzenstoet in Borgerhout kent een lange en rijke traditie. Elk jaar vanaf 1536 vond er een kermis plaats te Borgerhout, toen nog een gehucht van Deurne. In 1712 besloten de buurtbewoners deze kermis op te luisteren met heuse figuren. Op die manier ontsproot de Reuzenstoet, waar de ‘Borgerhoutse Reuzekens’ pronkten. De Originele ‘Borgerhoutse Reuzekens’ maken nog steeds deel uit van deze jaarlijkse stoet, die door de straten van Borgerhout trekt. Ondertussen werden er ettelijke reuzen bijgebouwd door andere organisaties.

VZW de reuzen organiseert de stoet en is sinds vier jaar  uitgegroeid tot een grote en allesomvattende organisatie. In 2012 werd besloten de VZW De Reuzen op te richten, omdat de stoet toe was was aan vernieuwing, nieuwe impulsen, nieuwe ideeën.  De Reuzen willen activiteiten ontwikkelen gebaseerd op het sociaal artistiek erfgoed van de Reuzenstoet te Borgerhout en daarbij de sociaal- culturele partcipatie van de bewoners van Borgerhout te bevorderen. De VZW betrekt verschillende organisaties uit het Borgerhoutse om de stoet op poten te zetten, waaronder andere VZW’s, stedelijke diensten en scholen uit de omgeving.

Voor de 300ste verjaardag van de reuzenstoet in 2012 deed het district een oproep aan alle verenigingen in Borgerhout om een reus te maken. Het Borgerhout van nu, met al zijn verschillende nationaliteiten, vormde de inspiratie voor de  vier nieuwe reuzen van Atelier DOEK. Safa uit het Midden-Oosten, Tching Ling uit Tibet, Mombassa uit Afrika en Frida uit Latijns-Amerika werden gemaakt in het atelier, in samenwerking met de verschillende partners en vrijwilligers uit de brede school "Het Keerpunt", Kopspel vzw.