Straatrijk - vzw Straatrijk - Heverlee

item_left

straatrijk

item_right

Straatrijk - vzw Straatrijk - Heverlee

Praktijk

Vzw Straatrijk is opgezet door twee breakdancers uit het Leuvense Hip Hop-circuit. Ze werken alle twee als vrijwilligers aan één doel: de Vlaamse breakdance scène zien groeien. Ze willen met vzw Straatrijk breakdance promoten als een levensstijl/cultuur/sport en zoveel mogelijk jongeren de kans geven om met breakdance in contact te komen. Ze houden de drempels doelbewust laag. Prijzen blijven laag, ze trekken vaak de straat op en houden hun ogen open voor nieuwe ontwikkelingen. Vzw Straatrijk ondersteunt niet enkel breakdance en hip hop gerelateerde projecten, maar alle straatsporten en -culturen.

Met stip:

  • Vzw Straatrijk organiseren workshops waar internationale docenten en nationale topdansers de talenten van jong aanstromende breakers aanscherpen. Voor de jongsten zijn er tijdens de schoolvakanties danskampen, zowel in inter- als externaat.
  • Straatrijk vzw organiseert ook het WK breakdance 'Unbreakable', het BK breakdance onder de naam 'Straatrijk' en de internationale breakdance wedstrijd 'F Wink Kings'. Daarnaast zijn ze actief in Europese uitwisselingsprojecten. 
  • Met stip noteren we ook hun 'Bboyranking'. De Bboyranking stimuleert jongeren onder de 18 jaar om deel te nemen aan wedstrijden. Het enige wat ze betalen is een eenmalige lidkaart van 5 euro. Hierna mogen ze deelnemen aan alle wedstrijden van de Bboyranking en het BK 'Straatrijk'. Er wordt op elke wedstrijd een gratis workshop aangeboden door een topdanser. Door de wedstrijden naar verschillende steden te brengen, is de stap minder groot om naar een wedstrijd te komen en deel te nemen. Ze betrekken telkens de lokale urban scene bij de organisatie van het lokale evenement door hen o.a. in te schakelen als juryleden, hen verantwoordelijkheden te geven op de dag zelf, in de promotie of via de organisatie van een Bboyranking deelwedstrijd in hun stad/gemeente. Dit blijkt een belangrijk meerwaarde voor veel jongeren. De Bboyranking trekt daarnaast enorm veel ouders en gezinnen. Zus of broer worden gemotiveerd om ook te gaan breakdancen en ouders komen in contact met het echte breakdancen. 
  • De Bboyranking leidt uiteindelijk naar het Belgisch Kampioenschap 'Straatrijk'. Dat BK is ondertussen onmisbaar geworden voor de Belgische crews. Het is het moment waar de Belgische dansers hun talenten tegen elkaar kunnen testen voor een professionele jury. Toeschouwers krijgen een zicht op het Belgische breakdanceniveau en krijgen een eventuele stimulans om zelf deel te nemen of zoon of dochter breakdance te laten volgen. In de crews zie je telkens weer hoe divers de groepen kunnen zijn. Het BK trekt ongeveer 800 bezoekers.

Contact: vzwstraatrijk [at] gmail.com (Vzw Straatrijk), Lodewijk De Vochtlaan 8, 3001 Heverlee