transFORMAS (Barcelona, Spanje)

item_left

item_right

transFORMAS (Barcelona, Spanje)

Praktijk

transFORMAS, een sociaal-artistieke organisatie in Barcelona, zet via film en theater samenwerkingen op tussen mensen die maatschappelijke uitsluiting ervaren en professionele artiesten. transFORMAS wil kunst brengen op niet-vanzelfsprekende plekken en verbinden in hun werk kwalitatieve artistieke productie met een procesmatige, inclusieve en co-creatieve aanpak.

De theatergroep TheatroDentro is het vlaggenschip van de filosofie van transFORMAS. Sinds 2005 organiseert transFORMAS in Quatre Camins, een penitentiair centrum in Barcelona, een theatergroep bestaande uit gevangenen en professionele acteurs en theatermakers.

Frontera (2013)

In 2011 krijgt regisseur Manuel Pérez de vraag van TheatroDentro of hij het ziet zitten met hen een film te draaien. Van zijn eerste bezoek aan Quatre Camins is hij erg onder de indruk en hij gaat in op de vraag.
De film, Frontera, wil (doen) nadenken over concepten als opsluiting en schuld, binnen en buiten. 
Pérez kon zich helemaal vinden in de filosofie van transFORMAS en vond het belangrijk trouw te blijven aan de belevingen van de gevangenen alsook aan de ervaringen van de mensen van buitenaf die jarenlang elke week komen repeteren in Quatre Camins. De grootste uitdaging was een verhaal brengen en tegelijk niet ingrijpen. Om dit te bewerkstellingen werd ook hier co-creatief te werk gegaan: alle acteurs schreven mee aan het script, ontwikkelden gezamelijk improvisatielijnen en waren betrokken bij de productie van de film.

Het plot
Een theatergroep repeteert ‘12 Angry Men’ wanneer een alarm afgaat. We zijn in de gevangenis van Quatre Camins. Het alarm geeft aan dat de verschillende afdelingen van de gevangenis worden geïsoleerd. De groep, bestaande uit zes gevangenen en acht mensen van buiten, blijven geïsoleerd door een dodelijke epidemie van onbekende oorsprong. Het gebrek aan informatie en de angst voor een mogelijke besmetting zal hun kracht testen en hun leven voorgoed veranderen.
Individu versus de groep, schuldig of onschuldig?

Frontera werd bekroond op de filmfestivals van Malaga, Marseille en Costa Rica.