Twee keer kijken. Het Amsterdamse Foam trekt de wijk in!

item_left

Twee keer kijken

item_right

Twee keer kijken. Het Amsterdamse Foam trekt de wijk in!

Praktijk

De komende drie jaar is Foam te vinden in vier stadsdelen van Amsterdam met een bijzonder fotografieproject: Twee keer kijken.

In dit project maken ouderen en jongeren kennis met de kracht van fotografie én met elkaar door samen vijf weken lang te fotograferen. Foam werkt hierbij samen met instellingen in de buurt, scholen, woonzorgcentra, jongeren werk, Huis van de wijk.

Foam brengt met ‘Twee keer kijken’ twee verschillende generaties met elkaar in contact. Door vijf weken lang, iedere week samen te fotograferen, leren de jongeren en ouderen elkaar beter kennen terwijl ze in de workshops meer leren over straat- en portretfotografie. Samen fotograferen is een laagdrempelige manier om een gesprek aan te gaan. Door samen aan fotografieopdrachten te werken kom je in aanraking met het perspectief van de andere generatie en leer je op een nieuwe of andere manier naar elkaar en de omgeving kijken. Zo zet Foam fotografie in als een medium dat verschillende generaties met elkaar verbindt.

Na een succesvolle pilot eind 2014 is het project van start gegaan in stadsdelen Nieuw-West, Zuid-Oost en Oost. Leerlingen van het Comeniuslyceum, Openbare Scholengemeenschap Bijlmer en LUCA Praktijkschool gingen vijf weken op pad met bewoners van woon- zorgcentrum De Riekerhof, verzorgingshuis Henriette Roland Holsthuis en het Flevohuis.  Met een camera. De resultaten én alle verhalen worden in telkens in een eigen tentoonstelling gepresenteerd. Bekijk voor een impressie van het project in Zuid-Oost de video.

In augustus 2015 starte Foam met een nieuwe workshopreeks in Noord, samen met leerlingen van de IJdoornschool en ouderen in de wijk. De tentoonstelling van de eerste workshopreeks in Oost, met resultaten van de LUCA Praktijkschool en De Riekerhof, vond eind augustus plaats.

De precieze tentoonstellingsdatum en -locatie volgen, evenals verdere ontwikkelingen en nieuwe workshopdata, later op deze pagina.