Vrijetijdscentrum De Kruierie (Balen) investeert in cultuurkansen

item_left

item_right

Vrijetijdscentrum De Kruierie (Balen) investeert in cultuurkansen

Praktijk

Vrijetijdscentrum De Kruierie uit Balen investeert al langere tijd in de krachten van mensen in armoede.  Het project ‘De Durvers’ moedigde mensen aan hun passies te ontdekken, te beleven en te delen met anderen. Het experimenteel project, gesubsidieerd vanuit het participatiedecreet, werd in december 2016 afgerond. Via de Kruierie konden de Durvers zelf teken-, knutsel- en kookworkshops opzetten, op uitstap gaan, leren fietsen of  samen zwemmen. Het project was een voorzet om de participatie van kwetsbare groepen structureel te verankeren in de afdeling Vrije Tijd in Balen. De dynamiek van dit project is niet stilgevallen, maar loopt onder meer door in een aantal sociaal-artistieke trajecten.

Stefan Perceval maakte in Balen het theaterproject Babelba met mensen in armoede en anderstalige nieuwkomers. Mensen die het in de maatschappij moeilijker hebben, en vaak horen wat ze niet kunnen.
Perceval vertrok hierbij niet van een bestaand verhaal of script, maar van het verhaal van elk van de mensen die meewerkten. Met maar één doel voor ogen: samen deze voorstelling creëren. Dit was een sociaal artistiek project van vrijetijdscentrum De Kruierie, Het Lichtpunt, Club Actief, OCMW Balen & De Durvers.

Ook voor ‘Babelba 2’ werd Stefan Perceval opnieuw als regisseur aangesproken. Als artistiek leider van de theaterwerkplaats Het Gevolg (Turnhout) heeft hij ervaring om te werken met mensen die soms buiten de maatschappij vallen. De tien Balense acteurs zijn mensen met armoede-ervaring. Zij vertelden in deze moderne en beklijvende theatervoorstelling 'hun' verhaal...