We maken wat mee - welzijnsschakel Ommekeer - Erpe Mere

item_left

item_right

We maken wat mee - welzijnsschakel Ommekeer - Erpe Mere

Praktijk

Personen in armoede zoeken via een theaterproject aansluiting met de bredere gemeenschap. De Courageusen brengen via theaterscenes drempels in beeld die mensen in armoede ervaren bij het deelnemen aan cultuur en vrije tijd. Het idee is om een lokaal dialoogproces op te zetten. De gangmakers en dragers zijn mensen in armoede zelf. Het process bestaat uit vier fasen. De eerste is een themafase waar aan de hand van sociale cartografie belevingen en toekomstdromen uitgetekend worden. In een tweede fase, de theaterfase, gaan een groep mensen in armoede aan de slag met een theaterdocent. Het eindresultaat is een tekst ontstaan uit de wisselwerking van de groep en de docent. In een derde fase, het cafémoment, schuimt de Ommekeer ontmoetingscentra af om het theaterspel te spelen. Het theaterstuk zonder einde roept dialoog op en discussiegroepjes rond de invulling van het open einde. In een laatste fase, de afsluiter, wordt een inclusief werkgroepjes gevormd om met aanbevelingen naar het lokaal bestuur te stappen. 

Met Stip:

  • Via theater worden mensen in armoede en mensen die niet in armoede leven samengebracht om de lokale leefkwaliteit te verhogen. De gefaseerde aanpak zorgt voor vernieuwende methodiek op maat van mensen in armoede. De empowerment van deze personen staat centraal. Op het juiste moment wordt het eigen netwerk doorbroken en verrijkt met andere mensen. Het denkproces met een diverse groep mensen weerspiegelt veel beter de noden en behoeften van de reële samenleving. Zowel de principes bonding (het verbinden van mensen) en het bridging (het bruggen slaan tussen mensen) worden gehanteerd.
  • Binnen het cocreatieproces is er specifieke aandacht voor de kwaliteit van de theaterscènes, daarom werkt de vereniging waar armen het woord nemen samen met Stichting Lodewijk De Raet en Wisper vzw.
  • Deze manier van oplossingsgericht dromen over de toekomst en leefbaarheid in de stad is vertaalbaar naar andere buurtcontexten. 

Contact: info [at] welzijnsschakelommekeer.be, Nesteveldestraat 1, 9 420 Erpe Mere