Wilde Wijken in West-Vlaanderen

item_left

item_right

Wilde Wijken in West-Vlaanderen

Praktijk

Wilde wijken is een sociaal-artistiek project in Roeselare, Poperinge en Westende dorp met Bolwerk vzw, De Batterie en Impact vzw met steun van de Provincie West-Vlaanderen. Drie organisaties uit West-Vlaanderen onderzoeken de impact van de sociaal-artistieke praktijk op een buurt en realiseren een nieuwe dynamiek op 3 verschillende plaatsen.

Westende

De Batterie koos voor een wijk waar de ontmoeting tussen jong en oud nog geen evidentie was, en boog deze plek om tot een bruisende wei waar goesting en ontmoeting de sleutelwoorden vormen. Sinds maart 2016 bouwt De Batterie in de wijk Voetbalstraat-Hofstraat in Westende aan een sterk gemeenschapsvormend buurtproject. Met ‘Wilde Wijken’ wil De Batterie in de leefwereld van alle buurtbewoners kruipen om zo de passies, hobby’s of vraagstukken in de wijk bloot te leggen.
Het begon allemaal in maart toen De Batterie samen met de leerlingen van de lokale scholen op pad gingen om de buurtbewoners te leren kennen. Die studieronde mondde uit in een ‘letterlijk’ portret van de buurt dat nu prijkt naast het voetbalpleintje. Het buurtfeest op 19 maart 2016 was meteen de aanzet tot een nieuwe stap in het project. Vanaf dan namen verschillende bewoners het initiatief om iedere woensdag enkele projecten te uit te werken: zo werd er origineel pleinmeubilair gemaakt, petanquepleinen en een kruidentuintje aangelegd of kunnen er pizza’s gebakken worden in de zelfgemaakte outdoor-oven.

Poperinge

In Poperinge werkte Bolwerk ism Cirq vzw en Productions & Zoneen de Poperinge Games uit. Het concept is hun antwoord op de uitdaging die de provincie West-Vlaanderen heeft gelanceerd eind 2015. Op vrijdag 12 februari 2015 werd de promocampagne op gang getrokken. Bolwerk vzw streek met de Poperinge Games promobus en een cameraploeg in Poperinge neer. Gedurende de hele dag maakten ze de Poperinge Games bij de bevolking van Poperinge bekend. Ze bezochten de markt, de middenstand en de scholen en belden aan bij willekeurige Poperingenaren om de Games persoonlijk voor te stellen.

De uitdaging bestond er in om op een vernieuwende manier te werken rond sociale cohesie. De Poperinge Games maken dan ook deel uit van het breder project  Wilde Wijken. Negen teams verdedigden op zaterdag 8 oktober 2016 de eer van hun dorp tijdens de gloednieuwe Poperinge Games. In aanloop naar de Games moeten de teams enkele lange-termijnopdrachten volbrengen zoals het kweken van een pompoen of het halen van de pers. De dorpen moesten een delegatie samenstellen op basis van bepaalde criteria. Elke delegatie bestaat uit min. 10 en max. 15 deelnemers met de nodige diversiteit. Elk dorp wordt gevraagd om een grote groep supporters te mobiliseren op 8 oktober.

Roeselare

Dat de Ardooisesteenweg een straat is met veel uitdagingen, stelde Impact vzw vast. Dat het ook een straat is met heel wat mogelijkheden, mocht wél eens worden belicht. Handelaars, bewoners en organisaties zoals Pelzen, IMPACT, Marché Local Deluxe (Creme de la Crema en Comité van de Kop), Kameleon en Bouger Bouger sloegen de handen in elkaar en schrijven een nieuw verhaal. Een ander verhaal. Positieve actie als reactie. Een boost voor het imago van de buurt met de actie “een andere steenweg”. De batjes in de andere steenweg op 26 juni 2016 focusten op de buurt, ontmoeting, muziek, kunst, food en solidariteit. Naast de vele optredens, is er ruimte voor ‘andere’ activiteiten, zoals de grote vinylbeurs op zaterdag, het bewonersontbijt met kinderanimatie, de local food market en haren knippen voor het goeie op doel op zondag. Een ander concept dus dan de traditionele batjes. Een formule die vooral gezelligheid, ontmoeting en buurtgevoel creëert

Een andere straat ook. Letterlijk dan. Kijk rond, en kijk vooral omhoog. De andere steenweg kreeg een vlaggendak van 375 meter (semi-permanent) van aan het begin van de straat tot aan de Carrefour. Gele en witte vlaggen vormen de komende maanden het dak van de Ardooisesteenweg. Een nieuwe straat, een andere straat. Het beton krijgt ook groen. Tien grote bakken en twee containers met struiken en bomen geven de buurt voortaan meer zuurstof (Ecofabulous).