Demos is een team nomadische kenniswerkers. We volgen maatschappelijke ontwikkelingen die de cultuur-, jeugdwerk- en sportsector vormgeven en werken aan gelijkheid en participatie. We staan voor cultuur, jeugdwerk en sport die aansturen op maatschappelijke veranderingen en bouwen aan een meer open, inclusieve en democratische samenleving.
Zet6+ - Gemeenschapscentrum De Zeyp - Ganshoren (Brussel)
item_left
item_right
Zet6+ - Gemeenschapscentrum De Zeyp - Ganshoren (Brussel)
Gemeenschapscentrum De Zeyp in Ganshoren heeft in haar buurt verschillende zorgvoorzieningen voor mensen met een beperking. Maar een echte verbinding tussen De Zeyp en haar buren ontstaat pas via het participatieproject Zet6. Danser Jeroen Baeyens en theatermaakster Caroline Rottier brengen samen en los van elkaar verschillende inclusieve producties op het podium van De Zeyp: Rood-Rouge (2009), De Aanraking (2010), Road (2010), Tweepas - Pas de deux (2011), Moventum (2012) en ZES (2013). Elke productie vertrekt vanuit een laagdrempelige aanpak en maakt stap voor stap de overgang van de voorziening naar het podium. Er is een grote openheid en nieuwsgierigheid naar de spelers die zich aandienen. Zet6 hanteert geen restricties en geeft iedereen een waardige plaats op het podium. Dankzij de deelname aan het Europees Uitwisselingsproject Guide Us Into Arts (GUIA) verbreedde Zet6 haar internationale netwerk.
Vanaf 2014 bewandelt de werking twee sporen. Onder de vleugels van Caroline Rottier ontwikkelt zich een vrij vaste groep acteurs en dansers met en zonder beperking die voluit de artistieke kaart trekken. Dit leidt tot de producties Zolderling (2015) en Ik denk (2017). In een tweede spoor zoekt Jeroen Baeyens met Zet6+ naar een verdere verbreding van de werking. Dit leidt enerzijds tot de voorstelling Appearance (2014), een dans- en filmproject met blinde en slechtziende leerlingen van buitengewoon secundair onderwijs (BuSo) Kasterlinden Sint-Agatha-Berchem en de danser Michaïl Weselov. Daarnaast gaat Jeroen Baeyens aan de slag in twee Brusselse woonzorgcentra: Arcus en Ter Kameren. Via het Europese Project Care and Culture verbindt De Zeyp dit deelproject met andere Europese partners werkzaam op hetzelfde terrein. Het project resulteert in de documentaire 'Wandering Minds' met de bewoners van Arcus en de theatervoorstelling 'Le Temps d'Aimer' in Ter Kameren.