Zo maak je festivals en concerten toegankelijk voor mensen met een handicap

item_left

item_right

Zo maak je festivals en concerten toegankelijk voor mensen met een handicap

Praktijk

Je favoriete band live meemaken op een festivalwei of in een zweterige club is de max, ook voor mensen met een handicap. In deze documentaire brengt Disability Arts International twee praktijken in beeld die hun werking zo inclusief mogelijk proberen te maken: het Glastonbury Festival en concertzaal Band on the wall. Beide kregen de 'Gold Standard' van de Britse organisatie 'Attitude is everything' die festivalorganisatoren en concertzalen steunt richting inclusie. Stay up late uit Brighton zet op zijn beurt in op 'gig buddies' om zoveel mogelijk mensen de kans te geven muziek live te beleven en tot laat op te blijven.

In de documentaire tonen twee uiteenlopende concertorganisatoren werken aan toegankelijkheid en inclusie. De Britse organisatie 'Attitude is everything' steunt organisatoren in die omschakeling. Op hun website plaatsten ze verschillende gidsen en checklists voor bands, clubs en festivals. De video bevat verschillende getuigenissen van gebruikers en organisatoren over de concrete maatregelen die ze nemen, maar vooral over de manier van werken, weg van betutteling en overbezorgdheid naar meer maatwerk en klantvriendelijkheid.
 
Een andere Britse organisatie die muziekbeleving mogelijk maakt is Stay up late uit Brighton. Het initiatief voor deze werking kwam van de punkband Heavy Load waar mensen met en zonder handicap samen muziek maakten. De bandleden treden vaak op voor een publiek van mensen met een handicap maar stelden vast dat de concertzaal na negen uur leeg liep omdat de busjes naar de instelling terug moesten vertrekken. Gebeten om hier iets aan te veranderen, richtten ze 'Stay Up Late' op en werkten ze een systeem uit van Gig buddies, mensen met en zonder handicap die samen naar muziekoptredens gaan. De Britse kuststad Brighton telt veel concertzalen en veel bands doen Brighton aan op hun tournee door het Verenigd Koninkrijk. Een ideale voedingsbodem voor dit initiatief.