S(o)ap. Spanningsvelden in de sociaal-artistieke praktijk

item_left

s(o)ap. Spanningsvelden in de sociaal-artistieke praktijk

item_right

S(o)ap. Spanningsvelden in de sociaal-artistieke praktijk

Publicaties van démos

Een sociaal-artistiek project is een manier om sociaal en cultureel uitgesloten groepen en individuen te bereiken en actief te betrekken bij kunst en cultuur. Maar tegelijk roept de werkvorm veel vragen op. De veelzijdigheid en de niet-evidente dwarsverbinding tussen de sociale en artistieke sector maken een trefzekere positionering niet eenvoudig. Het lijkt alsof grenzen wijken naargelang je vordert. De sociaal-artistieke praktijk in Vlaanderen is jong en in volle groei. Het is een werkvorm die eigenwijs en anders omgaat met participanten, kunstenaars en publiek. Ze bouwt heel wat bruggen, niet alleen tussen mensen, maar ook in de kunst. Er wordt gebotst en gebroken, maar vooral verbonden.

s(o)ap. Spanningsvelden in de sociaal-artistieke praktijk

Voor dit boek voegen we een ‘O’ toe aan ‘SAP’, de gangbare afkorting voor ‘sociaal-artistieke praktijk’. De ‘O’ staat voor open en oprecht, want we gaan voorbij de grote discussies en profileringdrang. 'Soap' verwijst dan naar de verhalen die dit boek vertelt. Spanningen en verrassende plotwendingen worden niet uit de weg gegaan. S(O)AP relativeert en staat voor een praktijk die zichzelf niet al te zeer ‘au sérieux’ neemt, maar die wel eerlijk en luidop kiest voor sociale betrokkenheid en engagement in kunst. Het is een verhaal van volle groei, van kruisbestuivingen waarin mensen altijd centraal blijven staan. De nadruk in dit boek ligt daarom op de stemmen uit de praktijk. We geven gevestigde waarden én jonge praktijken het woord, om uit hun aanpak en visie te leren.

S(O)AP. Spanningsvelden in de sociaal-artistieke praktijk brengt praktijkverhalen van Victoria Deluxe, tapis plein, Initia, Ambrosia’s tafel, Morguen, Unie der Zorgelozen, Nieuw Leven in De Nieuwe Stad, Zwemmen in Brak Water, Moscou-Bernadette, Murga, Artisit, Wit.h en Sering. De echte deskundigen nemen het woord: deelnemers, kunstenaars en coördinatoren. Tussendoor schrijven denkers, onderzoekers en critici over de spanningsvelden die ze ontdekken. Ze belichten het verleden, heden en de toekomst van het sociaal-artistiek werk in Vlaanderen. S(O)AP brengt geen ‘hoera-verhalen’, wel de eerlijke en trefzekere dromen van een groeiende sociaal-artistieke sector in Vlaanderen.

Een publicatie in redactie van Jana Kerremans met bijdragen van Joon Bilcke, Paul Bottelberghs, Bart Caron, Nico Carpentier, Eric Corijn, Jurgen Creyf, An De Bisschop, Frank Delft, Wouter Hillaert, Erwin Jans, Jan Knops, Bart Lodewijks, Pierre Muylle, Jorijn Neyrinck, Maaika Santana, Steven Slos, Klaas Tindemans, Jan Vandromme en Dominique Willaert.

Colofon

isbn 9789064451355 . 2009
paperback 16 x 21 cm - 247p
prijs: € 20.00
bestellen: klik hier